EXCLUSIV Banca de țesuturi și celule umane, soluție la o vulnerabilitate majoră în caz de calamitate

22 februarie 2023, 21:30

Nouă bancă de mulți-ţesut, unică în România, va fi construită în curtea spitalului Colentina, pe un teren de aproximativ 500 de metri pătraţi, chiar lângă institutul Matei Balş. Va avea trei niveluri şi o suprafaţă desfăşurată de peste 1000 de metri pătraţi. Totul trebuie să fie predat la cheie, inclusiv cu echipamentele necesare, până la sfârşitul lunii aprilie, anul viitor.

Aşa prevede contractul semnat de Administraţia Spitalelor din Bucureşti cu asocierea de firme care a câştigat licitaţia pentru obiectivul de 25 de milioane de lei, bani alocaţi din bugetul Capitalei.

Reprezintă un proiect prioritar. Contractul prevede proiectare şi execuţie. La parter vor fi cabinete medicale care vor fi dotate cu echipamente medicale şi infrastructură IT, iar la etajul 1 – birourile administrative. Proiectul include mobilierul. Vom avea pompe de căldură şi panouri fotovoltaice”, ne-a spus Oana Sivache, director general adjunct ASSMB.

Temperatura, umiditatea, presiunea şi puritatea vor fi strict controlate în spaţiile gândite după standardele europene. Pe lângă partea de os şi tendon, care se stochează în actuala bancă de ţesut a spitalului, vor putea fi păstrate la minus 196 de grade şi alte ţesuturi prelevate de la donatori: valve cardiace, piele, cornee şi nu numai, aşteptate de mulţi bolnavi care au nevoie de transplant.

Membrana amniotică, folosită în patologia oculară, şi partea de valve cardiace, în special valvele pulmonare care sunt folosite la copii. În momentul în care am făcut specializarea în Franţa, mi-au comunicat că una din grefe vasculare, grefele de valvă cardiacă, a ajuns la Timişoara. Înseamnă că oamenii ştiu să facă, trebuie să fie ajutaţi. Noi să le stocăm şi să le distribuim acolo unde este nevoie”, a precizat dr. Andrei Nica, coordonatorul Băncii de Ţesut a spitalului Colentina.

Avem deja acreditată şi cuprinsă în structura spitalului Colentina banca de ţesut. În momentul acesta funcţionează cu doi medici şi cinci asistente, dar structura este previzionată pentru un număr total de 26 de persoane” ne-a mai declarat și dr. Liviu Oltean, director medical, spitalul Colentina, Bucureşti.

Medicii apelează la colegii din străînătate atunci când trebuie să facă transplant de tubulatură vasculară şi valve cardiace. În România nu există nici o bancă de piele acreditată. E o vulnerabilitate majoră în caz de calamitate.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite