EXCLUSIV Bahmut, oraș sub asediu. Râul Bahmutka e linia frontului. "În nord sunt trupele ruse, inclusiv mercenarii Wagner, în sud sunt ucrainenii". Localnic: "Nu mă tem. Nu putem muri decât o dată"

Războiul e înţeles cu adevărat doar de cei care-l simt în viaţa de zi cu zi. Locuitorii din orășelul Bahmut, aprig disputat de ruşi și ucraineni, au neşansa de a trăi la doar câteva sute de metri de cea mai periculoasă zonă a frontului. Nu îndură doar lipsurile și frigul, ci și bubuiturile constante ale artileriei. Un reportaj tulburător din apropierea luptelor, semnat Alexandru Costache, Bogdan Militaru și Dorel Oancă. Atenție, sunt detalii cu puternic impact emoțional.

25 Noiembrie 2022, 19:59 (actualizat 25 Noiembrie 2022, 21:24) Știrile TVR |

Este zgomotul cotidian în localitatea Bahmut din regiunea Donețk. Rușii se înverșunează de luni de zile să ocupe orașul, care rămâne însă în mâinile ucrainenilor. Prețul nu îl plătesc doar militarii, ci și localnicii care au decis să rămână.

Alexandru Costache, trimis special al TVR în Ucraina: "Râul Bahmutka din centrul orășelului Bahmut este linia frontului - în nord sunt trupele ruse, inclusiv mercenarii Wagner, aici în sud sunt ucrainenii, între linii este o zonă gri de 1-2 km. Luptele sunt foarte aproape, se pot auzi explozii puternice".

Sunt explozii asurzitoare de artilerie, dar și foc de arme automate.

Deși pare un oraș-fantomă, viața continuă discret.

La Bahmut mai este apă curentă, însă nu peste tot. Electricitatea, gazul și bunurile obișnuite lipsesc. Oamenii se aprovizionează la centrele de distribuire a ajutoarelor.

- Vă e frică?

- Nu. Mi-a fost la început.

- Apartamentul meu a fost parţial distrus, nu mai are ferestre, nu mai are multe lucruri, dar nu mă tem. Nu putem muri decât o dată.

- Asta nu e viaţă, e supravieţuire, dar nu avem unde să mergem.

- Veniţi la mine acasă, şi veţi vedea cum e să trăiești lângă front!

Nu e ușor să reziști în asemenea condiții. Din cei 100.000 de locuitori ai orașului, au mai rămas în jur de 8.000, cei mai mulți în vârstă. Îi sprijină simțul umorului, dar și grija față de animalele lăsate în urmă de refugiați.

- Nu vă temeţi, sunt ai noştri. În cinci minute, au distrus patru străzi. Am rămas eu şi vecinul de 64 de ani și 50 de câini!

- Nu mă lasă inima să-mi părăsesc căţelul şi pe urmă, unde să fug? Pace, vreau pace!

Luptele la Bahmut au început în aprilie. ''Ca o salată'' - așa-i descriu combatanții ucraineni pe inamicii ruși. Sunt militari obișnuiți, dar și luptători ai forțelor speciale din grupul Wagner.

Oleksandr, militar: "Sunt grele luptele în districtul ăsta, dar nu suntem aici în prima zi, înţelegem situaţia şi vom apăra oraşul".

Distrugerile sunt uriașe și salvatorii au avut de lucru. Cu doar două zile în urmă, doi civili au fost uciși într-o explozie, susțin autoritățile ucrainene.

Nikita, adjunctul comandantului Forţelor de situaţii de urgenţă din Bahmut: "Fiecare zi e dificilă în aceste condiţii, dar cel mai greu e când sunt oameni sub dărâmături şi trebuie să-i scoatem de acolo şi să-i punem la adăpost".

"Al naibii război"!

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 2°C 1°C
IASI 1°C 3°C
CLUJ 1°C 2°C
CONSTANTA 1°C 2°C
CRAIOVA 4°C 3°C
BRASOV 0°C -1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI