EXCLUSIV America alege. Un vot crucial, într-o perioadă crucială. Un român candidează în statul Arizona. Corespondență de la trimisul special al TVR, Ramona Avramescu

8 noiembrie 2022, 20:41

Are în birou un citat din Ronald Reagan, înrămat și agățat pe perete: „America e prea mare pentru vise mărunte”.

Ben Toma crede că Reagan a fost cel mai bun președinte al Statelor Unite – un politician care știa să se adreseze direct oamenilor și să spună lucrurilor pe nume, fără să divizeze.

Într-o oarecare măsură, fraza lui Reagan i se potrivește mănușă lui Ben Toma. Un copil care a plecat din România când avea 7 ani, urmându-și părinții fugiți de teama Securității, este acum liderul majorității republicane din Camera Reprezentanților statului Arizona, cea mai înaltă poziție politică deținută de un româno-american în sistemul legislativ al Statelor Unite.

Ben Toma: Toți colegii mei știu că eu sunt imigrant. Dar Arizona e diferită, e cel mai nou stat, se mută oameni noi tot timpul. Pe oameni nu îi interesează de unde vii, e important ce faci.

La aceste alegeri, Toma candidează pentru al patrulea mandat de reprezentant al statului Arizona. Este liderul majorității republicane și câștigător al titlului de „Legislatorul anului”. L-a primit pentru două legi considerate revoluționare: cea mai mare tăiere de taxe din istoria statului și o reformă profundă a sistemului de educație, care permite alocarea de fonduri bugetare indiferent de forma de învățământ urmată de elev – de stat, privat sau la domiciliu.

Nu are emoții în legătură cu realegerea, mai important e pasul următor, când se va desemna noul președinte al Camerei Reprezentanților -„Speaker”, cum îi spun americanii.

Russell Bowers, preşedintele Camerei Reprezentanţilor din statul Arizona: „E un om puternic, de încredere și onorabil, cu care poți lucra. Sunt foarte mulțumit că a luat hotărârea să facă asta, avea și alte opțiuni. Dar a venit cu abilitatea de a duce la bun sfârșit lucruri importante pentru statul Arizona. Sunt foarte impresionat de calitățile lui și sper că o să îmi ia locul”.

Actualul speaker, Russell Bowers, e un politician celebru în Statele Unite. A depus mărturie în Congres despre presiunile pe care fostul președinte Donald Trump le-a făcut asupra sa pentru invalidarea alegerilor prezidențiale în Arizona, pe motiv că ar fi fost fraudate.

Republican vechi, Bowers a rămas fidel jurământului față de Constituție și l-a refuzat pe Trump, iar acest lucru l-a costat cariera. Anul acesta, a pierdut alegerile preliminare din Partidul Republican. Îl susține fără rezerve pe Ben Toma, cu care a fost și în România. Călătoria i s-a părut memorabilă. S-a întors cu tablouri bucolice cu căpițe de fân de care e foarte mândru, cu o carte de istorie a țării noastre și cu… nostalgii culinare.

– Vreau să știu dacă ai venit cu niște „zacușca”?

– Nu e voie să intri cu mâncare în SUA, îmi pare rău!

– Nu cunoști tu oamenii care trebuie!

Pentru Ben Toma, cel mai important sprijin rămâne însă familia: Ani, soția, și cele 6 fete.

Ani Toma, soţia lui Ben Toma: „Suntem genul de familie foarte implicată. Dacă unul dintre noi face ceva, toată lumea ajută, nu stăm pe margine. Suntem foarte pasionați, sunt multe opinii, unii ar putea crede că ne certăm pe ceva, de fapt așa purtăm noi calm o conversație. Ne implicăm toți, suntem foarte uniți, o echipă”.

Pentru Ben Toma, acesta este ultimul mandat în Camera Reprezentanților statului Arizona pentru care mai poate candida. Din afară, pasul următor pare evident, dar în politicianul american încă a rămas ceva din fibra ardeleanului prudent și calculat, care păstrează chiar și accentul de la Cluj.

Dialog cu Ben Toma, liderul majorităţii republicane din Camera Reprezentanţilor, statul Arizona:

– Aveți în plan să candidați la Congresul SUA? Ați fi primul român, a milestone.

– Planul o să vedem. Dumnezeu știe ce o să se întâmple în doi ani. Dar e posibil… totdeauna trebuie să fii pregătit pentru pentru orice oportunitate.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite