EXCLUSIV Albania vrea să îşi repatrieze cetăţenii au luptat pentru ISIS. Oficial de la Tirana: Cel mai probabil, bărbaţii vor fi puşi sub acuzare

2 iunie 2023, 20:51

Undeva la periferia Tiranei, am întâlnit-o pe Elvira, o tânără albaneza a cărei întreagă familie a trăit în Siria, în aşa zisul Califat. Tatăl fetei, în vârstă de 56 de ani şi doi fraţi, de 27 şi 23 de ani, sunt de ani buni într-o închisoare din nord-estul Siriei, acuzaţi de kurzi că au luptat pentru ISIS.

Elvira: Nu avem niciun fel de informaţii, nu ştim nimic despre ei. Sunt ani de când nu mai avem niciun semn de la ei. Ştim doar că sunt în viaţă.

Soţul Elvirei este imam la o moschee de lângă Tirana. El i-a luat locul unui lider religios aflat în închisoare pentru că a trimis în Siria zeci de oameni care au luptat pentru gruparea teroristă Stat Islamic. Rifat spune că socrul său nu a fost luptător, însă nu poate explica de ce, în 2013, acesta şi-a luat soţia şi 3 dintre copii, inclusiv unul de doar 2 ani şi a plecat în zona controlată de Stat Islamic.

Imamul Rifat Bajrami: Au plecat în Siria pentru o viaţă mai bună. Nu ştiu dacă au fost minţiţi, dar erau în căutarea unei vieţi mai bune. Nu cred că au avut destule informaţii şi voiau să o ia de la capăt într-un loc mai bun.

Daca fraţii şi tatăl Elvirei vor fi aduşi înapoi de guvernul albanez, riscă să fie închişi pentru terorism.

Elvira: Nu mă tem că vor fi închişi, îi vor aduce acasă. Tata e bolnav acum şi ştiu că nu a luptat pentru ISIS. Chiar dacă va ajunge la închisoare, voi fi mai liniştită pentru că va fi aici, în Albania.

Ermal Jauri este directorul adjunct al Centrului pentru Combaterea Extremismului Violent şi a Terorismului, instituţiei aflat în subordinea premierului albanez. Fost ofiţer în forţele speciale, Jauri spune că, cel mai probabil, spre deosebire de femeile şi copiii repatriaţi din Siria, bărbaţii vor fi puşi sub acuzare.

Directorul adjunct al Centrului pentru Combaterea Extremismului Violent, Ermal Jauri: Albania a modificat legile în 2014 şi oricine a luptat pentru o ţară străină este considerat terorist, mai ales cei care au fost în Siria şi Irak.

Albania este printre ţările din Balcani care au avut mulţi luptători de partea ISIS în Siria şi Irak. Potrivit unor surse din structurile de forţă de la Tirana, o bună parte dintre albanezii pro-ISIS au murit în lupte, numărul celor aflaţi acum în închisorile kurzilor fiind mic, aproximativ 10-15 persoane.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă