EXCLUSIV Afganistan, un an sub talibani | Sute de civili morți în atacuri ale Daesh-Khorasan. Muftiul Latifullah Hakimi, șeful reformei serviciilor de securitate: Sunt amenințări obișnuite, cum au toate țările din lume

25 septembrie 2022, 20:49

Câțiva luptători talibani controlează mașinile într-o zonă centrală a Kabulului. Cu doar câteva zile înainte de această filmare, cam la 10 km de acest loc, un sinucigaș al Daesh-Khorasan s-a detonat și a omorât 6 oameni.

Abdulrahman Rahmani Wardak conduce poliția unui district al capitalei afgane.

Talibanul de 61 de ani îmi arată pistoalele mitralieră Kalașnikov și M-16 ale bodyguarzilor lui și îmi spune cu mândrie că a luptat și împotriva rușilor și a americanilor. Comandantul taliban este însoțit în permanență de 3 gărzi în uniforme de camuflaj și foarte bine înarmate.

Abdulrahman Rahmani Wardak, comandantul taliban al Poliţiei Districtului 10, Kabul:Mulțumim lui Dumnezeu, nu avem nicio amenințare la adresa securității. Suntem în deplină siguranță. Zona noastră e sigură, nu sunt amenințări.

Adelin Petrișor, jurnalist TVR:Toți afganii cu care am vorbit recunosc că situația s-a îmbunătățit din punct de vedere al securității. Asta nu înseamnă că nu sunt atentate în Kabul. În ultimele câteva săptămâni am avut două atacuri majore – ultimul dintre acestea a fost chiar la intrarea în Ambasada Federației Ruse, un loc foarte bine păzit din capitala afgană„.

Atacurile au fost revendicate imediat de Daesh-Khorasan.

L-am întrebat și pe comandantul taliban despre pericolul reprezentat de această organizație.

Abdulrahman Rahmani Wardak, comandantul taliban al Poliției Districtului 10: Noi am înfrânt Daesh. Sunt servicii secrete străine care-i sprijină în prezent, însă noi nu le permitem să se dezvolte. Vom elimina orice amenințare.

Muftiul Latifullah Hakimi este unul dintre cei mai importanți comandanți talibani.

A fost un apropiat al Molahului Omar, cel care în 1994 a înființat gruparea. A fost primul purtător de cuvânt al talibanilor în timpul războiului cu SUA. În 2005, a fost arestat de serviciul secret pakistanez, însă 2 ani mai târziu a fost eliberat la schimb cu un jurnalist italian care fusese răpit de talibani.

Doi colaboratori afgani ai italianului au fost atunci decapitați de răpitori.

Acum, Latifullah Hakimi este șeful reformei din serviciile de securitate afgane și unul dintre cei mai puternici oameni din țară. În ciuda atacurilor din ultima vreme organizate de Daesh-Khorasan, liderul taliban nu crede că organizația reprezintă o amenințare.

Muftiul Latifullah Hakimi, lider taliban:Sunt amenințări obișnuite, așa cum au toate țările din lume, însă nu vedem o amenințare serioasă la adresa noastră. Sunt elemente care încearcă să provoace probleme, însă situația este sub control. (…) Daesh nu reprezintă o amenințare serioasă. Încearcă să provoace dezordine, însă fără succes.”.

Potrivit Națiunilor Unite, în primele 10 luni de conducere talibană, în Afganistan au murit peste 700 de civili și alți 1.400 au fost răniți, cei mai mulți în atacuri ale Daesh-Korasan. Numărul victimelor este însă semnificativ mai mic decât în anii anteriori. Poate și pentru că cei care trimiteau sinucigași, puneau bombe, răpeau și decapitau sunt acum la putere.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite