EXCLUSIV Afganistan, cel mai mare producător de opiu şi heroină din lume, un an sub talibani. Dependenții de droguri, o mare problemă

30 septembrie 2022, 23:50

Câțiva afgani consumă heroină, la marginea unui drum, undeva nu departe de centrul capitalei Kabul. Oamenii nu fac absolut niciun efort să se ascundă. Văzând că filmăm, unul dintre ei vine la noi, ne întreabă de unde suntem și ne urează bun venit în Afganistan.

Aha, sunteți jurnaliști. Suntem fericiți. Poate că viitorul va fi mai bun pentru noi. Sunt doar tineri aici și orice ajutor venit din orice țară ne face fericiți.

Toți folosim heroina, dar se folosește și ‘ice’, metamphetamina.

Bărbatul ne spune că un gram de heroină costă în jur de 300 de afghani, ceva mai mult de 17 lei. Ne arată cei câțiva câini maidanezi care zac printre dependenții de droguri și ne povestește că oamenii le-au dat droguri și animalelor.

În zona asta toți câinii pe care-i vedeți sunt dependenți de heroină. Toți câinii ăștia sunt drogați.

Din când în când, talibanii curăță aceste locuri în care stau dependenții de droguri. Oamenii sunt duși la periferia Kabulului, în ceea ce autoritățile numesc „centru de dezintoxicare”.

Până în 2015, aici a fost o bază americană. Acum, în niște camere insalubre, sunt ținuți dependenții de droguri.

Șeful unității medicale este Haj Mawlawi Abdul Nasir Munqad, un luptător taliban.

Bărbatul de 45 de ani nu are nicio legătură cu medicina sau cu managementul. A luptat de partea talibanilor, a fost închis 3 ani în baza americană din Bagram și susține că a stat 6 luni și la Guantanamo.

Haj Mawlawi Abdul Nasir Munqad, director centru de dezintoxicare:Problema cea mai mare pentru noi este că cei din străinătate care ne ajutau să ținem în viață acest centru nu o mai fac. Avem probleme economice serioase.

În acest centru, dependenții sunt tratați timp de 45 de zile.

Unul dintre cei internați are 38 de ani, 5 copii, este profesor de engleză și a fost interpret pentru militarii americani. Este dependent de heroină de ani buni și este pentru a doua oară internat aici.

Viața e bună, dar nu sunt foarte multe speranțe pentru cei internați și pentru cadrele medicale. Medicii nu și-au luat salariile de 6-7 luni și ei continuă să vină voluntari.

Printre cei închiși aici am găsit și un bărbat de 40 de ani. Susține că are acasă, în Kabul, pașaport australian și că a venit în Afganistan în urmă cu câțiva ani pentru a-și vizita rudele.

Vreau să ies de aici! Viață e mizerabilă!

Spitalul ăsta are serioase probleme de logistică, mai ales legate de mâncare. Toți cei de aici suferim de foame 24 din 24.

Felul în care arată cantina centrului confirmă spusele bărbatului.

În momentul în care noi am filmat acolo, câțiva afgani, unii dintre ei foști pacienți, pregăteau orezul pentru masa de prânz. Centrul de dezintoxicare din Kabul poate interna sute de pacienți. De aceștia se ocupă în jur de 2-300 de angajați, dintre care câteva zeci sunt medici și psihologi.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite