EXCLUSIV Afacerea: diplomă fără curs. Zeci de firme oferă certificate de competență contra unor sume de bani

Afacerea diplomelor fără cursuri prosperă. În toată ţara sunt firme care le dau - contra unor sume de bani - şi persoanelor cu 8 clase, certificate recunoscute în Uniunea Europenă. Adesea, oamenii nici nu ştiu bine să scrie sau să citească, dar cunosc un pic de meserie. Candidaţii pot achita chiar şi o taxă de urgenţă şi primesc pe loc diploma. Sunt însă domenii în care pot pune vieţi în pericol pentru că nu au o pregătire adecvată.

16 Martie 2019, 20:52 (actualizat 16 Martie 2019, 20:53) Știrile TVR |
Afacerea diplomă fără curs
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

"Este urgent ? Vrei un salariu mărit dar nu ai diplomă de calificare? Acum se poate rezolva rapid. Diplome recunoscute național și în UE. Nu pierde timpul!"

Așa sună anunțurile a zeci de firme care oferă pe loc diplome, atestate de Autoritatea Națională de Calificări. Nu e nevoie de cursuri, pentru că diploma se obține pe baza experienței și a unor fotografii din câmpul muncii.

Și totul, sub aripa legii! Certificarea competențelor nu este ilegală, dar pentru mulți a devenit o afacere profitabilă.

Legea spune că cei care emit astfel de documente trebuie să aibă la bază o evaluare serioasă, atât teoretic cât și practic. Să dețină săli de examinare și baza materială necesară pentru testarea profesională. Lucru greu de crezut în cazul celor care oferă  diploma pe loc, contra unei taxe.

Certificarea competențelor se poate face pentru diferite domenii: construcții, sănătate, agricultură, comerț sau industria alimentară.

Am solicitat un punct de vedere şi Autorităţii Naţionale de Calificări, aflată în subordinea Ministerului Educaţiei, dar nu am primit deocamdată un răspuns.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 27°C 23°C
IASI 19°C 17°C
CLUJ 17°C 14°C
CONSTANTA 22°C 22°C
CRAIOVA 22°C 20°C
BRASOV 15°C 14°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI