EXCLUSIV. Traumele războiului din estul Ucrainei, surprinse de o echipă a TVR

3 noiembrie 2019, 19:43

Sloviansk este un orășel din regiunea Donetsk din estul Ucrainei, la numai 40 de kilometri de linia frontului. Orașul a fost atacat de separatiștii pro-ruși în aprilie 2014. Până la eliberare, în iulie 2014, Sloviansk a fost sub ocupație.

Miroslava conduce acum școala distrusă în confruntările armate. Ea însăși este dintr-o localitate rămasă sub controlul separatiștilor și nu și-a mai văzut casa de 5 ani.

Acum, situația a revenit la normal, iar copiii, precum Renata, se bucură să meargă la grădiniță.

Fosta grădiniță este acum o fantomă a războiului.

Și în Mariupol, un port de la marea Azov, la numai 20 de kilometri de linia frontului, oamenii au povești care te îngrozesc. Este și cazul Larisei, o femeie marcată de război.

„Deasupra mea, într-un apartament, locuiau o femeie şi fata ei. La un moment dat, în bucătărie a căzut un proiectil. Ele tocmai ieşiseră. Au fost şocate, fata nu şi-a revenit nici acum”, povestește Larisa.

Conflictul armat a făcut peste 13.000 de victime, iar peste un milion de oameni au fugit din calea războiului. 100 de mii s-au stabilitîin Mariupol.

Orașul natal al viceprimarului din Mariupol este în zona controlată de separatiști, iar omul spune că nu a mai văzut mormântul părinţilor săi de 5 ani.

Acum, noul preşedinte al Ucrainei, Volodymir Zelenskiy, vrea să implementeze mai repede Acordul de pace de la Minsk. Sub arbitrajul Franței și Germaniei şi monitorizarea OSCE, trupele ucrainene şi separatiștii pro-ruși s-au retras câte un kilometru față de linia frontului din orășelul Zolote, din Luhansk. E un pas mic, plin de speranță pentru locuitorii din estul Ucrainei, însă respins de naționaliști, care vad o capitulare în fața Rusiei.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă