EXCLUSIV. Românii din Bucovina de Nord încearcă să-și păstreze identitatea. Limba română se vorbește acasă și la slujbele de duminică

3 decembrie 2023, 19:01 (actualizat 6 decembrie 2023, 08:05)

Este o zi în care elevii nu fac lecții. Însă dintr-o clasă a școlii din Voloca, de lângă Cernăuți, se aud glasuri de copii și acorduri de pian.

Corul Armonia a fost înființat în urmă cu jumătate de an. În total, 53 de copii, cu vârste cuprinse între 6 și 17 ani, care descoperă puterea muzicii și învață cântece în limba română.

În satul Voloca se vorbește în limba română, iar tradițiile și datinile din Bucovina de odinioară sunt păstrate cu sfințenie, indiferent de vremuri.

Copiii vin cu plăcere la repetiții, chiar și în afara orelor de școală. Pentru unii, muzica e alinare. Marta este fiica lui Vasile Palamariuc, român din Bucovina de Nord care luptă acum în armata Ucrainei. Sfârșitul de an îl prinde tot pe front, acolo unde l-am întâlnit și noi în luna ianuarie.

Artă trăită româneşte întâlnim și în lăcașurile sfinte din Bucovina de Nord.

Pictori talentați dau formă și culoare icoanelor de pe pereții Bisericii „Înălțarea Domnului” din Horecea. Este una dintre cele trei biserici ortodoxe din Cernăuți unde se slujește în limba română.

Preotul Pavel este aici de 11 ani și a reușit să obțină 350 de mii de lei de la statul român pentru restaurarea picturii din interior. Construită în 1938 și transformată de sovietici în depozit de motociclete, după cel de-al doilea război mondial, Biserica păstrează și acum documentul de atestare de pe vremea regelui Carol al II-lea.

Pavel Pavlenco, preot Biserica „Înălțarea Domnului”, Cernăuți, Ucraina: Este un document, de altfel spus, istoric care ne atestă și ne definește pe noi ca etnie românească aici în Cernăuți. Avem culorile bază, sunt albastru, galben și roșu, care la fel vrem să evidențiem neamul nostru, limba și credința noastră. Am hotărât și așa este și normal ca icoanele să fie semnate și tot ceea ce este scris pe pereți să fie în limba română.

Pictura din altarul Bisericii este gata, iar în săptămânile următoare se va încheia întreaga restaurare.

Pavel Pavlenco, preot Biserica „Înălțarea Domnului”, Cernăuți, Ucraina: Vreau să aduc mulțumire tuturor românilor care au fost cu inima mare și ne-au sprijinit în aceste clipe grele ale războiului. Dumnezeu să răsplătească fiecăruia în parte cu darurile sale cele bogate.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite