EXCLUSIV Lucian Bode: Ministrul Karner spunea în final că am făcut progrese foarte bune, suntem pe calea cea bună. Asta pentru mine arată a deblocare a procesului de aderare la Schengen

26 aprilie 2023, 22:17

Loara Ștefănescu, jurnalist senior TVR: Acesta a fost scopul deplasării ministrului de Interne, se semneze aceste documente? Practic, dânsul a solicitat această prezență la București?

Lucian Bode, ministrul de Interne: Nu. A folosit acest prilej pentru a semna aceste documente care erau pregătite și care puteau fi semnate și în marja Consiliului JAI. Dar, tema principală pe agenda noastră de astăzi a fost deblocarea procesului de aderare a României la spațiul Schengen.

Loara Ștefănescu, jurnalist senior TVR: Și s-a deblocat acest proces, domnule ministru, din ce ați perceput în cursul vizitei?

Lucian Bode, ministrul de Interne: Sigur că, dacă ne uităm la concluziile ministrului Karner, putem să constatăm, așa cum foarte bine ați putut observa și dvs., dânsul spunea în final că am făcut progrese foarte bune. Suntem pe calea cea bună. Asta pentru mine arată a deblocare.

Loara Ștefănescu, jurnalist senior TVR: Domnule ministru, v-a promis ministrul Karner o perspectivă clară când ar putea fi de acord cu aderarea României, Austria, eventual pentru Consiliul JAI, dacă nu în această vară, în cel din toamnă? Pentru o discuție în Consiliul European, la nivel înalt? Cum au decurs discuțiile?

Lucian Bode, ministrul de Interne: Până la urmă, această propunere, conform regulamentelor europene, trebuie să o facă președinția în exercițiu. În consecință, dacă președinția suedeză nu va pune pe agenda Consiliului JAI din iunie acest proiect, cu certitudine președinția spaniolă a Consiliului Uniunii Europene este determinată să încheie acest proces de aderare a României și Bulgariei la spațiul Schengen.

Loara Ștefănescu, jurnalist senior TVR: Dar ar mai fi ceva drum până la un vot pozitiv al Austiei. Practic, ce mai cere României Austria?

Lucian Bode, ministrul de Interne: Nu există o solicitare concretă. Încă o dată. A spus-o și dnul ministru Karner, noi trebuie să lucrăm împreună pentru a ne atinge obiectivele comune. Noi suntem un minister mai puțin orientat pe diplomație și mai mult spre rezultate operative.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite