EXCLUSIV. Locul unde rușii nu se simt ruși. Regiunea Kaliningrad, un loc al paradoxurilor

Locuitorii regiunii Kaliningrad, chiar dacă sunt cetățeni ai Rusiei, se simt mai degrabă europeni și mai puțin legați de patria lor. Le este mai ușor și mai ieftin să meargă la cumpărături în Polonia, decât să cheltuiască bani pe avion ca să ajungă în Rusia. O regiune a paradoxurilor, despre care ne povestește Liviu Iurea. Un reportaj în exclusivitate.

16 Aprilie 2019, 21:40 |

Homlinii - sunt mici spiruduși care atrag atenția turiștilor în Kaliningrad. Se spune că aduc noroc și îndeplinesc dorințele, așa că fiecare îi mângaie pe creștet sau pe nas. Unii mai pun și câte un bănut.

Câțiva preoți s-au revoltat și au cerut interzicerea spiridușilor în oraș pe motiv că ar fi de origine păgână.

După cel de-al doilea război mondial, regiunea aparținând Prusiei Orientale și apoi Germaniei a intrat în componența Uniunii Sovietice.

Krulieviec, Keningsberg și acum Kaliningrad - sunt denumirile pe care le-a avut de-a lungul timpului centrul administrativ al enclavei ruse de la Marea Baltică. Aici s-a născut, dar și-a găsit și somnul de veci Immanuel Kant - fondatorul filosofiei clasice germane.

După război, populația germană a fost strămutată cu forța. Clădirile, cu istorie de sute de ani au fost în mare parte demolate, făcând loc arhitecturii sovietice. Forturile, câteva fabrici și catedrala au rezistat tăvălugului sovietic. Regiunea a fost repopulată de ruși. Aici au crescut câteva generații. Desigur, sunt ruși, însă ei au o altă percepție vizavi de patria lor.

Acum, Kaliningrad este poate cea mai militarizată regiune a Federației Ruse, însă bazele propriu-zise și efectivele militare sunt bine ascunse de ochii curioșilor și, mai ales, a străinilor.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 18°C 20°C
IASI 16°C 18°C
CLUJ 17°C 18°C
CONSTANTA 12°C 13°C
CRAIOVA 17°C 18°C
BRASOV 15°C 17°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI