EXCLUSIV. Locul unde rușii nu se simt ruși. Regiunea Kaliningrad, un loc al paradoxurilor

16 aprilie 2019, 21:40

Homlinii – sunt mici spiruduși care atrag atenția turiștilor în Kaliningrad. Se spune că aduc noroc și îndeplinesc dorințele, așa că fiecare îi mângaie pe creștet sau pe nas. Unii mai pun și câte un bănut.

Câțiva preoți s-au revoltat și au cerut interzicerea spiridușilor în oraș pe motiv că ar fi de origine păgână.

După cel de-al doilea război mondial, regiunea aparținând Prusiei Orientale și apoi Germaniei a intrat în componența Uniunii Sovietice.

Krulieviec, Keningsberg și acum Kaliningrad – sunt denumirile pe care le-a avut de-a lungul timpului centrul administrativ al enclavei ruse de la Marea Baltică. Aici s-a născut, dar și-a găsit și somnul de veci Immanuel Kant – fondatorul filosofiei clasice germane.

După război, populația germană a fost strămutată cu forța. Clădirile, cu istorie de sute de ani au fost în mare parte demolate, făcând loc arhitecturii sovietice. Forturile, câteva fabrici și catedrala au rezistat tăvălugului sovietic. Regiunea a fost repopulată de ruși. Aici au crescut câteva generații. Desigur, sunt ruși, însă ei au o altă percepție vizavi de patria lor.

Acum, Kaliningrad este poate cea mai militarizată regiune a Federației Ruse, însă bazele propriu-zise și efectivele militare sunt bine ascunse de ochii curioșilor și, mai ales, a străinilor.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite