Exclusiv. Ciao, România! Cum se vede România din Italia şi ce aşteptări au conaţionalii noştri de la viitorul preşedinte

24 noiembrie 2019, 10:04

Colosseumul, unul dintre momumentele simbol ale cetății eterne, Roma, atrage anual peste 4 milioane de turiști.

Pentru mulți dintre ei, vizita se încheie cu o masă la pizzeria aflată la câțiva pași distanță de impozantul amfiteatru. Localul aparține unei famili de români din Baia Mare și este plin de străini, dar și de italieni, mai ales la orele prânzului.

Monica Todor și fiica ei Diana au plecat din România acum 18 ani. În urmă cu trei ani au deschis localul din centrul Romei. Spun că nu le-a fost deloc ușor ca românce să vândă pizza…italienilor, chiar la ei acasă.

Chiar dacă au o afacere prosperă și o viață mai bună aici, sunt nelipsite de la vot când sunt alegeri în România. Gândul lor a rămas acasă, vor să se întoarcă să înceapă o afacere în turism.

La câțiva kilometri distanță, în universitatea Sapienza, una dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ din Roma, profesoara Mihaela Gavrilă îi învață pe studenții italieni comunicare și sociologie. A plecat în Italia în 1999 cu o bursă de cercetare, a terminat doctoratul și a rămas în patria lui Dante Alighieri.

Prin multă muncă și implicare și-a câștigat locul la catedră, dar și respectul și aprecierea tuturor.

Asemeni familiei Todor, este nelipsită de la vot. Își dorește un trai mai bun pentru rudele rămase acasă, în România, de care îi este dor. Dincolo de realizariile profesionale, are însă un regret.

„Educația pe care am primit-o în România, toate resursele pe care le-am avut din România, le investesc într-o altă țară. Toate aceste elemente nu-mi fac întotdeauna onoare. Câteodata îmi este rușine de faptul că dau prea puțin țării”, spune Mihaela Gavrilă.

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite