EXCLUSIV. Călătorie în timp la complexul arheologic Atapuerca din Spania, cel mai mare sit din epoca preistorică

23 septembrie 2017, 10:39

Atapuerca este un loc turistic la fel de cunoscut în Spania ca și peșterile de la Altamira, unde se află celebrele picturi rupestre de acum 14 mii de ani.

Complexul arheologic din apropiere de Burgos poate fi vizitat cu multă ușurință și în familie. În parcul creat în apropierea săpăturilor, copiii sunt învățați să folosească tehnica graffitiului preistoric, să faca foc sau să folosească armele găsite la Atapuerca.

Construirea unei căi ferate pentru o mină de cărbuni din zonă a scos la lumină la finalul secolului al XIX – lea un sit arheologic care conține cele mai numeroase fosile umane preistorice din Europa și Asia.

Eu o numesc observatorul preistoriei, pentru că avem un loc aici în Spania unde putem observa ce s-a întâmplat în preistoria umanității timp de 1,5 milioane de ani, de când am ajuns pe acest continent.” – Prof. Jose Maria Bermudez – arheolog

Cea mai cunoscută descoperire făcută la Atapuerca este un craniu de acum 500 de mii de ani, care poate fi văzut în original la Muzeul Evoluției Umane din orasul Burgos si care a primit numele Miguelon, dupa un sportiv spaniol celebru.

Dar, Atapuerca mai este cunoscută și pentru descoperirea unei noi specii umane – homo antecessor.

Una dintre cele mai vizitate săli de la muzeul din Burgos este cea a statuilor realizate de o artistă franceză. Sunt reprezentate toate speciile umane care au trăit de-a lungul unui milion si jumatate de ani la Atapuerca.

Găseau acest loc și probabil că rămâneau sute sau mii de ani până când ajungea alt grup. Luptau și îi alungau. Am găsit multe semne de violență, canibalism de pildă în peștera Gran Dolina. „- Prof. Jose Maria Bermudez – arheolog

Arheologii spanioli inaugurează noi săpături ți speră să scoată la lumină fosile care stau acum ascunse în peșteri neatinse de 200 de mii de ani.

Atapuerca este paradisul arheologilor care spun că vor fi necesare multe generații pentru a studia toate resturile descoperite în această zonă și care definesc întreaga evoluție umana.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă