CORESPONDENȚĂ EXTERNĂ

EXCLUSIV | Tradiții rusești. Pictorii de icoane din Paleh fac adevărate opere de artă

Pictura icoanelor are o tradiție de secole în Rusia. La Paleh, sătuc situat la aproximativ 400 km nord de Moscova, încă se pictează în stilul vechi rusesc. Echipa TVR s-a întâlnit cu meșterii de acolo și ne dezvăluie complexitatea muncii la un iconostas.

09 Iunie 2019, 14:44 |

Săptămâni întregi și chiar luni  sunt necesare pentru definitivarea unui iconostas. Cele mai mici detalii sunt făcute cu multă răbdare și pricepere de meșterii care fac la Paleh adevărate opere de artă.

Iconarii din acest sătuc erau cei mai vestiți în Rusia secolului XVIII. Încă de atunci se lucra  cu aur, de fapt caracteristica picturii de Paleh. Casetele lăcuite cu motive din basmele rusești sunt și acum foarte apreciate.

O altă specializare a meșterilor din Paleh este pictura de icoane.

În acest atelier 20 de artiști lucrează la componentele unui iconostas care va fi amplasat ulterior într-o biserică din sudul Rusiei.

La o icoană lucrează mai multe persoane. Unii trasează conturul, alții se specializează pe vestimentație, însă cel mai greu de pictat sunt chipurile sfinților. E nevoie de multă experiență, măestrie dar și de o anumită stare de spirit.

Natalia este descendentă dintr-o familie de iconari din Paleh.  Este măndră că și fiica ei  este pasionată de pictura miniaturală. Accentul pe detaliu constituie caracteristica picturilor de Paleh.

În ultimii ani tot mai multe biserici comandă catapetesme meșterilor din Paleh. Este o muncă extrem de complexă care necesită o abordare unică  și personalizată  pentru fiecare detaliu.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 10°C 8°C
IASI 6°C 5°C
CLUJ 1°C 1°C
CONSTANTA 12°C 9°C
CRAIOVA 3°C 10°C
BRASOV 9°C 3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI