EXCLUSIV ȘTIRILE TVR Război pentru un copil. Familia Săcărin a dezvăluit pentru TVR povestea adopției Sorinei

Cazul fetiței din Baia de Aramă a emoționat o țară întreagă. Dar a stârnit și o mare revoltă, după acțiunea dură prin care micuța de 8 ani a fost luată de la cei care au crescut-o până zilele trecute. Am încercat să aflăm întreaga poveste, exact așa cum s-a derulat ea, de la cei implicați direct. Părinții adoptivi ne-au primit în casa lor și au făcut, în exclusivitate, dezvăluiri pentru TVR. Am aflat de ce familia Săcărin a vrut să adopte, deși mai are acasă doi copii. Ne-au povestit cum a decurs întreaga procedură și de ce a fost nevoie de procurori și polițiști pentru a lua copilul de la asistentul maternal. Întreaga zi am sperat că vom putea sta de vorba și cu asistenta maternală. A refuzat însă să fie filmată. După foarte multe insistențe, am reușit să obținem doar o declarație telefonică de la soțul femeii.

25 Iunie 2019, 18:23 (actualizat 25 Iunie 2019, 19:42) |
Război pentru un copil
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Gabriel Săcărin, tatăl adoptiv al fetiței: "Într-o zi veneam de la reprezentația de dramă a fiicei noastre, care avea la vremea aceea 5 ani. Puseseră în scenă piesa Annie, un musical, o poveste de orfelinat. În drum spre casă ne-a spus - haideți să mergem la un orfelinat, să luăm și noi o soră".

Așa a început totul. În urmă cu patru ani, familia Săcărin a făcut primele demersuri concrete de adopție. A apelat la o agenție americană acreditată de Autoritatea Națională pentru Protecția Copilului. Toate procedurile se fac pe cheltuiala familiei care adoptă, așa că a plătit aproximativ 30.000 de dolari pentru analize medicale și psihologice, ancheta făcută acasă, cursurile pentru părinții care adoptă.

Gabriel Săcărin, tatăl adoptiv al fetiței: "A trebuit să luăm un psiholog cu licență, cu doctorat, care să ne facă profilul psihologic, numai ăsta a costat vreo 3.000 și ceva de dolari de persoană. În acești bani există plățile pentru următorii doi ani, monitorizare din trei în trei luni".

După ce au obținut atestatul de părinți adoptatori, soţii Săcărin au venit imediat în România, pentru a parcurge etapa de potrivire și ca să ia acasă fetița ce le fusese propusă spre adopție. În acel moment au început problemele. Asistentul maternal s-a opus adopției și a avut o atitudine ostilă, spun ei.

Gabriel Săcărin, tatăl adoptiv al fetiței: "A fost o situație extrem de ostilă. Și asta este notat în rapoarte, în dosarul de adopție și în motivarea sentinței definitive de adopție. Dosarul de adopție al Sorina avusese hotărâre din 2013, de deschidere a adopției. S-o ia a așteptat cinci ani, nu un an".

Asistentul maternal a făcut plângere penală la DIICOT și a acuzat familia adoptatoare de grup infracțional organizat și trafic de minori pentru organe. Tatăl adoptiv se apără. Spune că lucrează la o companie farmaceutică internațională, dar că acolo se ocupă de mentenanța aparaturii medicale din spitale.

Gabriel Săcărin, tatăl adoptiv al fetiței: "De bunăvoie ne-am dus copilul la un medic din România, au făcut analize medicale, pe care le-am pus și la dosarul de adopție și la plângerea de la DIICOT, să demonstrăm că fata noastră este sănătoasă și n-are niciun fel de problemă".

Asistentul maternal s-a opus și atunci când fetița trebuia să ajungă la părinții ei adoptivi, în urma deciziei definitive pronunțată de Curtea de Apel Craiova. Protecția Copilului a venit să ia fetița pentru prima dată pe 20 mai, dar reprezentanții instituției nu au fost lăsați în curte. Au cerut ajutorul poliției și a doua zi au încercat din nou. Nici de data aceasta asistentul maternal nu a lăsat copilul să plece.

Gabriel Săcărin, tatăl adoptiv al fetiței: "Autoritatea Națională pentru Protecția Copilului a făcut plângere penală împotriva asistentului maternal, pentru lipsire de libertate în mod ilegal. Direcția de Protecție a Copilului i-a ridicat atestatul asistentei maternale".

Fetița a fost luată de la asistentul maternal cu ajutorul unui procuror și al poliției. Imaginile de la acea acțiune în forță au revoltat opinia publică și au declanșat un uriaș scandal mediatic.

Ramona Elena Săcărin, mama fetiței adoptive: "Noi am bătut la ușa tuturor autorităților din țara asta, să scoatem copilul de acolo așa cum trebuia el scos, de mânuță, de către cei de la direcție, de către cei care au fost responsabili de creșterea lui".

Familia asistentului maternal vrea ca fetița să se întoarcă la ei, deși recunoaște că Protecția Copilului le-a ridicat atestatul.

Soțul asistentului maternal, Vasile Șărămăt: "Noi nu am reţinut fata, ea nu a vrut să plece, s-a consemnat într-un proces verbal, de aceea ei vor pierde şi sperăm să câştigăm acest proces! Noi o iubim din tot sufletul. Fata a fost târâtă, a fost lovită, chiar a fost bătută. Vedeţi în filmare cum este fetiţa lovită de doamna procuroare, târâtă, a fost dată cu capul de beton, de asfalt".

Părinții adoptivi ai fetiței sunt hotărâți să nu renunțe.

Ramona Elena Săcărin, mama fetiței adoptive: "Încercăm să nu ne lase, să nu ne pună la pământ și să ținem de misiunea pe care o avem, aceea de a asigura Sorinei o viață frumoasă, ăsta a fost singurul scop pe care l-am avut când am dorit să adoptăm un copil și el nu s-a schimbat".

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 3°C
IASI 3°C 1°C
CLUJ -2°C -3°C
CONSTANTA 4°C 3°C
CRAIOVA 4°C 2°C
BRASOV -1°C -5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI