EXCLUSIV ȘTIRILE TVR Ministerul Justiției susține că ordonanța de ajustare a veniturilor unor bugetari ar putea fi neconstituțională

Ministerul Justiției a transmis astăzi Ministerului Finanțelor Publice, în avizul solicitat de Guvern pentru adoptarea OUG privind unele măsuri fiscal bugetare, prin care s-ar acorda compensații financiare salariaților din domeniul IT și celor cu contracte part-time, că textul proiectului are probleme de neconstituționalitate și, ca atare, MJ nu-și asumă responsabilitatea acestuia. Textul avizului poate fi citit în secțiunea DOCUMENTE.

08 Februarie 2018, 15:24 (actualizat 08 Februarie 2018, 17:24) | Ionuț Gheorghe |
Ordonanță pentru cei cu jumătate de normă
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:
 |  GALERIE FOTO

Guvernul are pe agendă în ședința de astăzi ordonanţa de urgenţă privind situaţia salariilor bugetarilor din domeniul IT și ai celor cu contracte part-time, ale căror venituri sunt mai mici decât contribuţiile pe care trebuie să le plătească odată cu trecerea acestora de la angajator la angajat. Documentul a primit avizul Comitetului Economic și Social.

Numai că în adresa sa, Ministerul Justiției susține că proiectul de act normativ ar avea probleme de constituționalitate. Potrivit MJ, emiterea unei OUG se face, conform Constituției, "în situații extraordinare", iar proiectul OUG care trebuie să corecteze o altă ordonanță de urgență, tot a Guvernului, (cea cu trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat) ar încălca tocmai acest principiu constituțional, adică nu s-ar justifica urgența.

În plus, "stabilirea, în sarcina angajatorilor, a obligației de a suporta o parte din sarcina fiscală datorată, conform legii, de către anumite categorii de angajați, ar putea fi considerată ca fiind o măsură de natură a contraveni principiului justei așezări a sarcinilor fiscale, consacrat în art. 55 din Constituție". Considerând că acele dispoziții s-ar aplica inclusiv IMM-urilor, Ministerul Justiției recomandă solicitarea unui aviz și din partea Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat.

"Având în vedere caracterul tehnic al recomandărilor propuse, menționăm că Ministerul Justiției nu își poate asuma responsabilitatea cu privire la efectele aplicării măsurilor, inclusiv cu privire la posibilitatea apariției unor situații litigioase" - se mai spune în adresa MJ.


Iată textul avizului de la Ministerul Justiției:

 

(w400) Avizul MJ

(w400) Avizul MJ

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 2°C 1°C
IASI 2°C 2°C
CLUJ 3°C 2°C
CONSTANTA 9°C 4°C
CRAIOVA 2°C 2°C
BRASOV 2°C 0°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI