EXCLUSIV | SUA, în linie dreaptă pentru alegerile parţiale, considerate cruciale pentru viitorul administraţiei Biden. Corespondență din Arizona, stat cheie, de la trimisul special Ramona Avramescu

Cu 3 zile înainte de data oficială, estimările arată că peste 40 de milioane de americani au votat deja anticipat. E sistemul care a alimentat conspiraţiile din tabăra Trump la precedentele alegeri prezidenţiale. Suspiciuni există şi acum, mai ales în Arizona, considerat un stat cheie pentru alegeri. Jurnaliştii TVR Ramona Avramescu şi Bogdan Călinescu au realizat un reportaj în exclusivitate chiar în Arizona.

06 Noiembrie 2022, 20:29 (actualizat 06 Noiembrie 2022, 22:36) Știrile TVR |

În Arizona și în multe alte state americane, oamenii pot vota în avans fie prin poștă, fie în persoană, în urne speciale.

În Maricopa, una dintre cele mai mari circumscripții electorale din SUA, buletinul de vot poate fi plasat în urnă direct din mașină, în sistem drive-in.

Scott Jarrett, director, Autoritatea Electorală din Maricopa: "În Maricopa, oamenii au posibilitatea să aleagă unde și cum vor să voteze. Și majoritatea alegătorilor a optat să voteze în avans".

Buletinele de vot sunt foarte stufoase. Alegătorii trebuie să opteze nu doar între candidații pentru Congres, ci și pentru multe alte funcții, de la guvernator până la procuror districtual sau reprezentant în diverse consilii publice.

În Maricopa, pe buletinul de vot sunt nu mai puțin de 80 de competiții electorale, iar în funcție de ele s-au tipărit 12 mii de tipuri de buletine.

Ramona Avramescu, trimisul special al TVR în SUA: "60% din cetățenii cu drept de vot din statul Arizona sunt înregistrați aici, în regiunea Maricopa. Potrivit datelor de la Autoritatea Electorală, aproape jumătate dintre ei au votat deja. Buletinele lor sunt înregistrate și numărate în această încăpere, pe măsură ce sosesc".

Buletinele sunt scanate de o mașină specială, apoi sunt luate la mână de un republican și un democrat. Abia apoi se înregistrează rezultatele.

Meghan Gilbertson, director de comunicare, Autoritatea Electorală din Maricopa: "Acest centru de înregistrare nu e conectat la internet. Asta înseamnă că e imposibilă orice intervenție din exterior, este o rețea sigură, complet izolată. Și toată lumea de aici este filmată live în permanență, tot procesul poate fi urmărit pe site".

Numărătoarea voturilor în avans se face pe măsură ce sunt exprimate, dar rezultatele se pot comunica doar după închiderea urnelor, în ziua alegerilor. Această prevedere legală, dar și numărul mare al americanilor care votează în avans au alimentat la alegerile prezidențiale de acum 2 ani conspirațiile despre fraudarea rezultatelor, susținute de fostul președinte Donald Trump și suporterii săi.

În Arizona, unde Joe Biden a câștigat surprinzător, cu doar 10 mii de voturi în plus, statul a comandat un audit în urma acuzațiilor lui Trump. Peste 2 milioane de buletine au fost verificate manual, într-o operațiune care a costat 6 milioane de dolari, dar frauda invocată de fostul președinte nu s-a confirmat.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 6°C
IASI 4°C 5°C
CLUJ 2°C 4°C
CONSTANTA 4°C 5°C
CRAIOVA 7°C 8°C
BRASOV 0°C 1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI