EXCLUSIV | Noile uniforme ale Armatei Române nu sunt doar decolorate sau scămoșate, ci și în două nuanțe. MApN recunoaște, dar spune că lotul a fost foarte mic

26 octombrie 2018, 19:18

Comparând două uniforme noi ale Forțelor Terestre, îți dai seama ușor că producătorul a folosit materiale colorate diferit. Unele sunt mai spre verde, alte spre maro.

Armata suține că între cele două nuanțe este o diferență de doar o jumătate de ton, iar problema a apărut într-un lot de 1500 de bucăți. Abaterea a fost verificată chiar și de un laborator independent, însă se înscrie în normele europene.

În aceste condiții, producătorul, Adina SRL, nu a putut fi tras la răspundere. Oricum, uniformele neuniforme au fost sesizate și ironizate inclusiv de presa militară. „Avem pentru toate anotimpurile și o rezervă. Ținuta într-adevăr unică!„, este explicația dată de Observatorul Militar unei fotografii cu militari români.

De asemenea, o fotografie publicată pe pagina de facebook a șefului Armatei, generalul Nicolae Ciuca, arată de parcă în imagini ar fi reprezentanții mai multor armate, nu doar ai celei a României.

Ieri, am încercat să aflam și părerea ministrului Apărării, Mihai Fifor, însă demnitarul nu a vrut să iasă din nota festivă a evenimentului la care lua parte.

Recent, Armata a recunoscut că un lot de 30.000 de uniforme au probleme serioase. Se decolorează, scămoșează și intră la apă. Ministerul a promis însă ca producătorul a schimbat materialul și următoarele vor fi la standarde.

Armata plătește pentru cele peste 81000 de uniforme de luptă în jur de 3 milioane de euro firmei Adina SRL din Galați. Aceasta nu le face în România, ci le cumpără de la un subcontractor din China.

Oricum, cei de la Logistică susțin că uniformele s-au decolorat și pentru că în Afganistan militarii nu le-au spălat și uscat la temperaturile indicate de producător.

De asemenea, până acum nu au primit nicio cerere de schimbare pe garanție, iar nemulțumirile militarilor apar în doar 30 la sută dintre chestionarele de evaluare.

Nu este prima dată când Armata Română are uniforme colorate diferit.

În Primul Război Mondial, soldații români aveau vestoane de la gri-albastru și până la gri. Atunci, din cauza războiului, nu se mai găseau pigmenții folosiți la colorarea postavurilor.

În prezent însă, la mai bine de un secol distanță, dotările se fac în vreme de pace, iar tehnologia s-a schimbat complet.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite