TEMA ZILEI

EXCLUSIV. Mircea Geoană, secretarul general adjunct NATO: Alianța și Uniunea Europeană sunt două fațete ale aceleiași monede. Nu există o apărare credibilă a Europei în absența relației transatlantice

Alianța Nord-Atlantică și-a adaptat strategiile defensive și se pregătește pentru un concept modern de apărare strategică pentru respingerea noilor amenințări ale războiului hibrid. Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a explicat, la Tema zilei, într-un interviu în exclusivitate realizat de Claudiu Lucaci, cum răspunde NATO diversificării riscurilor de securitate.

18 Mai 2021, 21:00 (actualizat 18 Mai 2021, 22:06) Știrile TVR |
Mircea Geoană, invitat la #TemaZilei
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Secretarul general adjunct NATO spune că Federația Rusă devine tot mai opresivă în plan intern și tot mai agresivă în plan extern, iar mobilizarea masivă în interiorul și în jurul Ucrainei a provocat îngrijorare, dar și o reacție solidară a Alianței.

"Misiunea NATO, o alianță politico-militară defensivă, este de a asigura descurajare și apărare pentru întreg teritoriul aliat. Pentru 30 de națiuni aliate, pentru un miliard de cetățeni care trăiesc în țările  NATO. Vreau să transmis un mesaj de asigurare și de susținere fără echivoc a tot ceea ce înseamnă interesele și securitatea comună a întregii Alianțe. Inclusiv a aliaților din Marea Neagră - avem trei state aliate la Marea Neagră,  România, Bulgaria și Turcia, avem doi parteneri foarte importanți și apropiați de NATO, Ucraina și Georgia, și, într-adevăr, această mobilizare masivă de echipamente și trupe ale Federației Ruse în interiorul și în jurul Ucrainei au provocat îngrijorare la noi, dar și o reacție extrem de solidară, politic vorbind", spune oficialul NATO.

Secretarul general adjunct spune că Alianța își pregătește și rodează tot ce înseamnă mecanismele de apărare și descurajare. În acest sens, Mircea Geoană vorbește despre unul dintre cele mai  importante exerciții militare ale NATO, care se va  desfășura pe teritoriul a trei națiuni aliate - Portugalia, Germania și în România și la care participă peste 9 mii de militari din peste 20 de țări aliate și partenere, "un adevărat test al interoperabilității, al capacității de a transporta trupe din Statele Unite și din Canada către Europa".

"Este un exercițiu care demonstrează vigilența, agilitatea și robustețea a ceea ce facem", apreciază Mircea Geoană.

Oficialul NATO vorbește și despre relația dintre NATO și Uniunea Europeană, despre care spune că sunt "două fațete ale aceleiași monede - comunitate democratică, valori comune"  și subliniază că "nu există o apărare credibilă a întregului continent în absența relației transatlantice".

Geoană spune că 90 la sută dintre cetățenii UE trăiesc în țări care sunt și aliate,  80 la sută din cheltuielile militare din cadrul NATO sunt făcute de țări care nu sunt țări membre UE (SUA, Canada, Marea Britanie, Turcia, Norvegia etc). Din punct de vedere economic, țările care fac parte din NATO și nu sunt membre ale Uniunii Europene reprezintă 60 la sută din PIB-ul la nivel agregat al Alianței.

Secretarul general adjunct al Alianței Nord-Atlantice a vorbit și despre  summit-ul care va avea loc  pe 14 iunie la sediul NATO și despre care spune că are  o agenda foarte ambițioasă: " Secretarul general a propus un pachet de măsuri, numit generic NATO 2030.  Anticipăm un summit de impact și foarte robust, cu decizii importante."

Potrivit lui Geoană, se dorește și o actualizare a conceputului strategic al NATO.  Ultimul concept strategic al NATO fost aprobat în 2010, s-au întâmplat foarte multe de atunci, conchide oficialul Alianței.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 9°C 8°C
IASI 6°C 3°C
CLUJ 2°C 0°C
CONSTANTA 7°C 5°C
CRAIOVA 8°C 6°C
BRASOV 2°C -1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI