EXCLUSIV | Lidera opoziției din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, la TVR: Noi nu vrem ca ai noștri copii să fie sclavi, cum noi am fost sclavi în acest regim

2 decembrie 2022, 21:34

Din 2020 nu m-am simțit în siguranță o singură zi. Pentru că oameni care se opun regimului, sunt ținte ale regimului, iar regimul din Belarus ne numește extremiști, teroriști, a mărturisit Svetlana Tihanovskaia.

Dar oamenii nu și-au pierdut speranța, spune încrezătoare opozanta: Este important să arătăm că suntem uniți, oamenii lucrează pentru viitor, pentru un Belarus liber. Ceea ce este mai important este că regimul știe asta, că oamenii nu renunță, știe că oamenii continuă să reziste. Au această energie, această lumină interioară pentru a nu fi înfrânți.

„În 2020, ideea nu a fost centrată în jurul unei persoane, ci în jurul unor principii. A fost vorba despre valori, despre viitorul Belarusului în sine. Mie, acel mandat mi-a fost încredințat de a fi liderul lor până vom avea noi alegeri libere în țara noastră, iar eu îmi îndeplinesc acea sarcină pe măsura posbilităților mele. Dar știți, oamenii, ei înșiși, sunt lideri. Nu e rolul meu să le spun ce să facă. Ei creează ceva nou, ei înșiși își dezvoltă propriile inițiative. Așadar, eu cred că oamenii mă acceptă pe mine drept voce a schimbării, mai degrabă decât ca pe un lider”, explică lidera opoziției din Belarus.

Noi credem că Lukașenko și cei din jurul lui care au comis crime vor trebui aduși în fața justiției, spune Tihanovskaia.

Lidera opoziției crede în victoria Kievului: Fără o Ucraină liberă nu poate exista un Belarus liber. Dar și invers. Este important pentru ucraineni dar și pentru vecinii noștri din Vest. Victoria Ucrainei va schimba multe în regiunea noastră, pentru că sunt foarte multe țări care privesc cu speranță viitorul. Noi nu stăm și așteptăm până când ucrainenii vor câștiga acest război. Nu. Încercăm să ne implicăm pe cât posibil. În Belarus avem “oameni de serviciu”, dacă le pot spune așa, oameni care colectează informații despre trupele rusești, despre avioane, și trimit aceste informații ucrainenilor, tocmai ca ei să fie pregătiți pentru atacuri posibile. Și foarte mulți oameni luptă de partea poporului ucrainean. Noi ne pregătim pentru acest moment de instabilitate, trebuie doar să-l folosim pentru a îndeplini țelurile noastre.

Svetlana Tihanovskaia mulțumește României că a fost și este alături de poporul din Belarus: „România are o voce puternică pe arena internațională. Și a fost un pic surprinzător în 2020 pentru poporul din Belarus, pentru că România a fost foarte vocală despre situația din teren. Și activiștii români, și reprezentanți academici au scris o scrisoare deschisă Guvernului și au cerut să facă pași siguri. Am simțit acest sprijin și din partea poporului român. Cu Polonia și Lituania care au cerut să se lanseze un plan comprehensiv pentru viitorul Belarusului. Cred că asta s-a întâmplat pentru că aveți și voi trecutul vostru marcat de dictatură și înțelegeți mult mai bine decât alte națiuni. Eu nu cer nimic altceva decât sprijinul politic din partea Guvernului și să rămân la o abordare pe două niveluri. Izolarea politico- economică a dictatorului și celor care lucrează cu el, dar pe de altă parte să apărăm centrele de apărarea drepturilor omului, pentru că acești oameni să poată continua le trebuie energie, trebuie să vadă că nu sunt uitați, că nu sunt abandonați și că suntem bineveniți în Europa. Că există țări care sunt pregătite să fie alături de noi. România este una dintre acele țări foarte active pe frontul ăsta”.

Aflată la București, lidera opoziției din Belarus a transmis un mesaj poporului său: Dacă acest mesaj ajunge, vreau să le spun foarte clar: Sunt extrem de inspirată de mainera în care ei lucrează, știu cât de greu este să lucrezi ani la rând, când rudele, prietenii tăi sunt reținuți zilnic. Dar voi continuați. Și vă spun: Nu renunțați! Simt sprijinul vostru, iar eu vreau să simt că vă pot inspira pentru lupta pe care o înfăptuiți. Această luptă este o luptă pentru viitorul copiilor noștri! Noi nu vrem ca ai noștri copii să fie sclavi, cum noi am fost sclavi pe parcursul vieții noastre în acest regim. Vreau să nu pierdeți această lumină interioară!

Svetlana Tihanovskaia a mai vorbit despre familia sa, despre moartea subită a ministrului de Externe din Belarus, scenariile finalului de regim Lukașenko, dictatura din țara sa și despre cum e văzut din Belarus războiul din Ucraina.

Urmăriți interviul integral în secțiunea video.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite