EXCLUSIV | În Turcia a reînceput campania electorală. O echipă TVR i-a întrebat pe alegători ce impresie au despre cei doi candidați și cine cred că va ieși câștigător

În Turcia a reînceput campania electorală pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale din 28 mai, când va fi o confruntare directă între președintele în funcție și liderul opoziției. Chiar dacă Erdogan intră în turul doi ca favorit, nu înseamnă că zarurile au fost aruncate. Şi Kemal Kılıçdaroğlu mai poate surprinde, sunt de părere analiștii politici de la Istanbul. Liderul opoziției ar putea mobiliza nehotărâții, diaspora  și electoratul celui de-al treilea candidat, care o obținut 5 la sută din voturile primului tur.

16 Mai 2023, 22:01 (actualizat 17 Mai 2023, 01:12) Știrile TVR |

În Turcia a reînceput campania electorală pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale din 28 mai, când va fi o confruntare directă între președintele în funcție și liderul opoziției. Chiar dacă Erdogan intră în turul doi ca favorit, nu înseamnă că zarurile au fost aruncate. Şi Kemal Kılıçdaroğlu mai poate surprinde, sunt de părere analiștii politici de la Istanbul. Liderul opoziției ar putea mobiliza nehotărâții, diaspora și electoratul celui de-al treilea candidat, care o obținut 5 la sută din voturile primului tur.

Pe străzile aglomerate din Istanbul, oamenii se grăbeau mai degrabă la meciul dintre Galatasaray și Istanbulspor. Puțini se arată interesați de politică, iar unii se feresc să răspundă.

Suporterii celor doi mari rivali din alegerile prezidențiale spun însă deschis ce cred.

Analiștii de la Istanbul cred că alegerile nu sunt tranșate, deși președintele Erdogan a obținut 49,5 procente în primul tur. Candidatul care obține cu un vot mai mult va câștiga, iar Erdogan nu ar mai avea de unde să crească.

În schimb, candidatul opoziției Kemal Kılıçdaroğlu ar putea mobiliza cele 3 milioane de nehotărâți care nu au votat în primul tur, deși în Turcia prezența la vot e obligatorie. În plus ar putea conta pe voturile din diaspora, din SUA și Canada.

BARCIN YINANC - jurnalistă: Cine va reuși să îşi mobilizeze electoratul mai bine va câștiga alegerile. În momentul de faţă, între susţinătorii candidatului opoziţiei e o uşoară stare de dezamăgire, sunt obosiţi. Deci opoziţia trebuie să încerce să se mobilizeze şi să depăşească această stare de demoralizare, de decepţie.

Decisive vor fi voturile celui de al treilea candidat, care a obținut 5 la sută și a ieșit din cursă. Sinan Ogan este naționalist și e greu de spus către cine se vor îndrepta susținătorii săi în turul al doilea. El este impotriva kurzilor care l-au votat pe Kemal Kılıçdaroğlu, dar și împotriva refugiaților sirieni rămași în Turcia din pricina politicii președintelui Erdogan.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 30°C 31°C
IASI 30°C 31°C
CLUJ 24°C 23°C
CONSTANTA 24°C 24°C
CRAIOVA 28°C 27°C
BRASOV 26°C 25°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI