CORESPONDENȚĂ DE LA PARIS

EXCLUSIV | Francezii își dau întâlnire la "Sărbătoarea Vecinilor". Iniţiativa aparţine unui francez de origine română

În aceste zile, francezii își dau întâlnire la "Sărbătoarea Vecinilor". Este o petrecere prin care oamenii luptă cu singuratatea care se instalează în marile orașe, din cauza stilului de viata solicitant. De la prima ediție, cea din 1999, tot mai multe comunități organizează astfel de sărbători ale prieteniei.

21 Mai 2022, 22:51 (actualizat 22 Mai 2022, 00:01) Știrile TVR |

Ideea e cât se poate de simplă. Fiecare contribuie cu ce poate la masa comună din fața blocului sau de pe stradă și se prezintă vecinilor.

Sărbătoarea vecinilor este o adevarată tradiție în Franța, iar după doi ani de criza sanitara și multe restricții, această sărbătoare parcă are și mai mult farmec.

Cu fiecare an, « Sărbătoarea vecinilor » reunește din ce în ce mai mulți participanți. Aproape 2.000 de primării și comunități locale se implică în organizarea acestui eveniment.

Pentru prima dată sărbătorită la Paris în anul 1999, la iniţiativa unui francez de origine română, Ziua Vecinilor este marcată acum de peste 1400 în oraşe din 36 de ţări ale lumii.

Ziua Europeană a Vecinilor atrage atenţia şi asupra tendinţelor de creştere a individialismului, izolării, singurătăţii şi de degradare a relaţiilor sociale.

În această zi se fac petreceri sau mese în comun, se organizează evenimente sau diverse activităţi care oferă ocazia de a interacţiona şi de a strânge relaţiile de întrajutorare, respect şi bună înţelegere în comunitate.

În 1990, Atanase Périfan, fiul unui emigrant român refugiat în Franţa în 1948, crea împreună cu trei vecini ai săi asociaţia Paris d'Amis, care avea drept slogan Pas de quartier pour l'indifférence. Asociaţia Parisul prietenilor dorea să deschidă inima cetăţenilor către aproapele lor, să întărească relaţiile de bună vecinătate între locuitorii aceluiaşi cartier sau imobil şi să mobilizeze la acţiune împotriva izolării. S-au obţinut sponsorizări pentru vecinii în dificultate, o maşină pentru cei cu mobilitate redusă, s-au creat creşe, cei fără loc de muncă au fost ajutaţi să-şi găsească un job, iar cei singuri au fost invitaţi de vecini la un Crăciun în familie.

În 1999 când asociaţia a marcat prima Zi a Vecinului, 10 mii de rezidenţi luau parte la sărbătoare, iar un an mai târziu, evenimentul era organizat la scară naţională, în mai mult de 30 de comune şi oraşe.

În 2003, sărbătoarea a luat amploare şi s-a răspândit în Europa devenind Ziua Europeană a Vecinilor, iar din 2007 a fost marcată şi pe alte continente.

 

 

 

CORESPONDENȚĂ DE LA MIHAELA ANTOCHE

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 36°C 35°C
IASI 36°C 35°C
CLUJ 36°C 36°C
CONSTANTA 30°C 28°C
CRAIOVA 36°C 35°C
BRASOV 33°C 29°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI