EXCLUSIV | 100 de ani de la Armistițiul care a marcat încheierea Primului Război Mondial. Trump și Macron, discuții despre cheltuielile militare

10 noiembrie 2018, 14:29

Momentul zilei a fost întâlnirea Macron-Trump; cei doi au lămurit mica neînțelegere legată de crearea unei armate europene, preconizată de Macron, pentru a feri bătrânul continent de amenințări din partea Rusiei, dar și a Statelor Unite, ar fi spus președintele francez. O declarație insultătoare, scria pe Twitter Donald Trump.

EMMANUEL MACRON, preşedintele Franţei: „Nu e normal ca securitatea Europei să fie asigurată doar de SUA. Cheltuielile trebuie împărţite corect. De aceea, cred că e nevoie ca Europa să aibă propriile capacităţi militare”.

DONALD TRUMP, preşedintele SUA: „Dorim să ajutăm Europa, dar relaţia trebuie să fie corectă. Acum, SUA suportă povara, în cea mai mare parte”.

Cancelarul Angela Merkel și președintele Macron au participat la ceremonia oficială de la Compiegne, locul în care s-a semnat armistițiul din 1918 care a prefațat încheierea Primului Război Mondial.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

ACTUALIZARE La Palatul Elysee a avut loc întâlnirea dintre președinte Statelor Unite, Donald Trump, şi preşedintele Franţei, Emmanuel Macron.

Preşedintele american Donald Trump a apreciat vineri că este „foarte jignitor” ca omologul său francez Emmanuel Macron să sugereze că Europa ar trebui să-şi creeze propria armată pentru a se proteja de duşmani potenţiali, inclusiv SUA, transmite Reuters.

“Foarte jignitor, dar poate că Europa ar trebui mai întâi să-şi achite contribuţia corectă faţă de NATO, pe care Statele Unite o subvenţionează foarte mult”, a scris Trump pe Twitter de îndată ce a ajuns în Franţa unde se va întâlni cu Macron.

Macron a spus că nu puem vorbi despre două feluri de securitate, una europeană și una americană.

Cei doi, însoțiți de soții vor avea un dejun. În această după-amiază, la Compiegne, acolo unde s-a semnat Armistițiul în 1918, este așteptat și cancelarul Germaniei, Angela Mekel, unde se va întâlni cu Emmanuel Macron.

 

Cei 100 de ani de la terminarea Primului Război Mondial sunt celebrați peste tot în Franța, în special în locurile cu însemnătate pentru bătăliile care s-au purtat în Primul Război Mondial. La Paris, Armistițiul va fi omagiat printr-o ceremonie care va avea loc la Arcul de Triumf.

Peste 72 de șefi de state și de guverne alături de reprezentanți ai unor importante organizații internaționale vor asista la festivitate.

Președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, premierul Benjamin Netanyahu sunt printre personalitățile invitate.

Măsurile de securitate sunt pe măsura evenimentului. Peste 10 mii de forțe de ordine sunt mobilizate în toată Franța iar în cele mai importante zone ale Parisului circulația va fi oprită sau restricționată.

Președintele României, Klaus Iohannis, este prezent în capitala Franței pentru a participa la ceremonia de la Arcul de Triumf și la deschiderea Forumului pentru pace de la Paris

Punctul culminant al ceremoniei va fi la Arcul de Triumf, la Monumentul Ostașului Necunoscut, în semn de omagiu pentru cei care și-au dat viața pe front.

De la Paris, pentru TVR, Mihaela Antoche și Cristian Pușcaș.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite