Excepții de la interdicția cumulării pensiei cu salariul la stat: demnitarii aleși, persoane cu mandat, cei plătiți cu drepturi de autor

Proiectul de lege care le dă dreptul angajaţilor să lucreze până la 70 de ani, dacă doresc, şi care interzice cumulul pensiei cu salariul la stat a fost pus în dezbatere publică. Interdicţia se va aplica însă cu mai multe excepţii. În acest moment, peste 35 de mii de bugetari primesc şi pensie şi salariu, arată datele oficiale.

11 Martie 2021, 23:19 (actualizat 12 Martie 2021, 07:57) Știrile TVR |
Excepții de la cumularea pensiei cu salariul la stat
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Proiectul permite cumulul pensiei cu salariul la stat pentru mai multe persoane: cele alese prin vot sau cu mandat prevăzut de Constituție, persoane care primesc drepturi de autor, personalul didactic plătit cu ora, pensionarii cu gradul III de invaliditate. Pe listă apar și membrii Academiei Române, dar și persoane din diverse autorități autonome sau instituții publice cu mandat, a cărui durată este prevăzută de lege.

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației: “La Ministerul Muncii s-a înţeles nevoia de resursă umană calificată, atâta vreme cât avem un deficit, participarea colegilor cadre didactice pensionate se va permite în continuare, în regim de plata cu ora".

Șefii care s-au pensionat deja de la stat vor putea cere reintegrarea în muncă și vor putea fi plătiți cu salariul pe care-l aveau înainte de pensionare.

Raluca Turcan, ministrul Muncii: “Au existat voci care spuneau să nu se întoarcă pe aceeași funcție, însă ar fi fost o îngrădire a unui drept. Persoanele numite nu pot să cumuleze salariul cu pensia".

Nici pensionarii din Poliție și alte structuri nu vor mai putea cumula pensia cu salariul.

NECULAI ISACHE secretar general SNPPC: “Sunt foarte mulţi în toate instituţiile statului. Mai nou, aţi văzut că avem şi un secretar de stat la Interne pensionar la 42 de ani, dar poliţiştii noştri nu stau cu acea pensie de 13-14.000 de lei. În mod sigur, cred că va fi atacată la Curtea Constituţională, cum s-a întâmplat în urmă cu ceva ani”.

CONSTANTIN UDREA, fost judecător militar: "Acolo unde persoana respectivă primeşte un salariu pentru că este aleasă şi nu numită, ea trebuie să poată cumula pensia cu salariul. În toate celelalte salarii, guvernul poate dispune să opteze pentru una din formule, ceea ce este constituţional".

Ieri, premierul Florin Cîțu declara că nu este de acord ca legea să prevadă excepții.

Premierul FLORIN CÎŢU: "Personalul angajat în sectorul public, eu nu sunt de acord cu excepții și vom vedea dacă poate să fie o excepție ceva special, dar nu sunt de acord cu excepții".

Raluca Turcan, ministrul Muncii: “Declarația premierului este în acord cu textul legii și cu ceea ce am menționat eu. În sensul în care noi facem excepții nu pentru anumite categorii socio-profesionale, ci pentru tipuri de venit care pot fi acceptate".


Potrivit proiectului, cei care aleg să lucreze pot opta oricând pentru pensie, care va fi recalculată.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 9°C 9°C
IASI 8°C 4°C
CLUJ 5°C 4°C
CONSTANTA 12°C 12°C
CRAIOVA 6°C 8°C
BRASOV 7°C 8°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI