Examenul de final de gimnaziu se schimbă din 2021

Examenul de final de clasa a VIII-a se schimbă fundamental de anul viitor. Modelele de subiecte au fost deja publicate, iar elevii aflaţi la final de gimnaziu cer ca ele să fie amânate pentru generaţiile mai mici. Şi profesorii le-au analizat şi spun că, în sfârşit, ele nu mai pun accent pe tocit. Totuşi, sunt voci care contestă schimbările.

22 Iulie 2020, 18:59 (actualizat 22 Iulie 2020, 20:35) |
Examenul de final de gimnaziu se schimbă
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Modelul de limba română abordează pasiuni ale unor oameni celebri precum Mendeleev, Einstein sau Eminescu şi merg pe motto-ul "Dacă nu avem pasiuni, nu a avem cu ce porni la drum în viaţă". Compunerea după un text literar este cea care a iscat cele mai multe discuţii.

Iulia Pop, professor la Colegiul Naţional “Sfântul Sava”: Mi s-a părut că ele sunt extrem de dificile pentru un elev de clasa a VIII-a, conțin un număr mare de neologisme, necesită lectură. (…) Cele trei compuneri presupun un timp îndelungat”.

Alţi profesori ne-au scris că e nevoie de pilotarea acestui tip de subiect, pentru că unele cerinţe dovedesc un exces de zel în a evalua cât mai multe competenţe în două ore, depăşind, în unele cazuri, programa şcolară. Şi menţionează că ar trebui să se adreseze tuturor elevilor, nu doar celor de olimpiadă.

Şi la matematică, structura subiectelor este schimbată.

Alexandru Constantinescu, director adjunct al C. N. "Spiru Haret": “Din punctul de vedere al structurii e ceva nou, o matematică axată pe problemele cotidiene, mi s-au părut prea ușurele nu sunt edificatoare pentru cei patru ani de gimnaziu. Nu ar trebui să fie un șoc, dar măcar psihologic, elevii ar trebui să fie pregătiți”.

Specialiştii care au lucrat la subiecte spun că ele continuă formatul evaluărilor de la clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a.

Elevii care intră acum în clasa a VIII-a sunt prima generaţie care a învăţat după o programa nouă, aşa că schimbarea formatului evaluării era necesar. Tot ei sunt şi singura generaţie care a început aproape fiecare an şcolar fără manuale pe bănci.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 21°C 21°C
IASI 20°C 14°C
CLUJ 15°C 12°C
CONSTANTA 17°C 17°C
CRAIOVA 19°C 20°C
BRASOV 15°C 14°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI