La bacalaureatul din 2027, ar putea fi examinate competenţele de bază pentru toate disciplinele din trunchiul comun

Elevii care vor întra la liceu în toamna anului viitor, ar putea susţine în 2027 un examen de bacalaureat complet diferit de cel de acum. Cu două condiţii: noua lege a Educaţiei Naţionale să fie adoptată până în toamna anului viitor, iar planurile-cadru să fie gata. Ministrul Educaţiei vorbeşte despre un bacalaureat care să verifice competenţele de bază pentru toate disciplinele din trunchiul comun.

30 Iunie 2022, 10:56 (actualizat 30 Iunie 2022, 13:01) Știrile TVR |

Sorin Câmpeanu, ministrul Educaţiei: Putem să ne uităm la ceea ce va reieşi din munca acelor colegi care lucrează deja la planurile-cadru, în planurile-cadru avem un trunchi comun, avem conform România Educată, un curriculum la dispoziţia şcolii mult extins faţă de ceea ce există acum. Şi pentru acele discipline din trunchiul comun, că vor fi, sunt convins, matematică şi limba română, apoi vor fi ştiinţe: fizică, chimie, biologie, apoi va fi istorie şi geografie, apoi vor fi socio-umanele, economie, sociologie, logică filosofie, acestea vor fi probabil disciplinele din trunchiul comun. Depinde de concluzia colectivului de lucru pentru planurile cadru. Dacă acestea vor fi disciplinele pe care le vor face toţi elevii din liceu, există posibilitatea ca, într-o singură probă scrisă, să verifici competenţele de bază, subliniez de bază, nu avansate. Mai exact, dacă vor fi licee care vor avea patru ore de matematică pe săptămână şi alte licee care vor avea o oră de matematică pe săptămână, aceste subiecte - verificarea competenţelor de bază înseamnă să fie accesibile pentru cei care au doar o oră pe săptămână. Sigur că vor fi foarte simple pentru cei care au patru ore pe săptămână.

În prezent, în cadrul examenului de bacalaureat sunt evaluate competenţele lingvistice pentru limba română, limba maternă şi limba modernă, precum şi competențele digitale.

Probele scrise sunt susținute la Limba şi literatura română, disciplina obligatorie a profilului, precum și la o disciplină la alegere a profilului şi specializării.

Elevii aparținând minorităților naționale susțin și la Limba și literatura maternă Proba la Limba și literatura maternă.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 28°C 32°C
IASI 26°C 29°C
CLUJ 28°C 28°C
CONSTANTA 26°C 29°C
CRAIOVA 31°C 32°C
BRASOV 25°C 25°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI