La bacalaureatul din 2027, ar putea fi examinate competenţele de bază pentru toate disciplinele din trunchiul comun

30 iunie 2022, 10:56

Sorin Câmpeanu, ministrul Educaţiei: Putem să ne uităm la ceea ce va reieşi din munca acelor colegi care lucrează deja la planurile-cadru, în planurile-cadru avem un trunchi comun, avem conform România Educată, un curriculum la dispoziţia şcolii mult extins faţă de ceea ce există acum. Şi pentru acele discipline din trunchiul comun, că vor fi, sunt convins, matematică şi limba română, apoi vor fi ştiinţe: fizică, chimie, biologie, apoi va fi istorie şi geografie, apoi vor fi socio-umanele, economie, sociologie, logică filosofie, acestea vor fi probabil disciplinele din trunchiul comun. Depinde de concluzia colectivului de lucru pentru planurile cadru. Dacă acestea vor fi disciplinele pe care le vor face toţi elevii din liceu, există posibilitatea ca, într-o singură probă scrisă, să verifici competenţele de bază, subliniez de bază, nu avansate. Mai exact, dacă vor fi licee care vor avea patru ore de matematică pe săptămână şi alte licee care vor avea o oră de matematică pe săptămână, aceste subiecte – verificarea competenţelor de bază înseamnă să fie accesibile pentru cei care au doar o oră pe săptămână. Sigur că vor fi foarte simple pentru cei care au patru ore pe săptămână.

În prezent, în cadrul examenului de bacalaureat sunt evaluate competenţele lingvistice pentru limba română, limba maternă şi limba modernă, precum şi competențele digitale.

Probele scrise sunt susținute la Limba şi literatura română, disciplina obligatorie a profilului, precum și la o disciplină la alegere a profilului şi specializării.

Elevii aparținând minorităților naționale susțin și la Limba și literatura maternă Proba la Limba și literatura maternă.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite