Evreii din toată lumea marchează Anul Nou Evreiesc. Peste 30 de mii de oameni au participat la pelerinajul de Roș Hașana la Uman, în Ucraina

16 septembrie 2023, 09:17

Uman este un loc aparte. În această localitate din centrul Ucrainei, la nici 200 de km de granița României, au venit anul acesta peste 30 de mii de pelerini din toată lumea – inclusiv câteva mii chiar din Israel.

În Uman a murit rabinul Nahman de Breslov, cel care a impulsionat iudaismul ortodox sau hasidic, întemeiat chiar de străbunicul său.

Acum, pelerinajul de Roș Hașana la Uman are nenumărate semnificații aparte. Este inclusiv o sfidare la adresa rușilor – care acuză regimul de la Kiev de antisemitism, deși chiar președintele Zelenski este evreu.

De teama unor posibile atacuri ale rușilor, autoritățile ucrainene și israeliene au avertizat credincioșii să nu facă pelerinajul la Uman, dar oamenii au venit totuși. Israelul a trimis în ajutor polițiști ca să-i ajute pe cei ucraineni.

Trecerea dintre anii 5783 și 5784, potrivit calendarului mozaic, mai vine cu un obicei: la Ierusalim se face un anumit ritual al luării biletelor de rugăciuni din Zidul Plângerii. Pentru credincioși, sunt sacre – și sunt tratate cu toată pionenia și de acești lucrători. Mii și mii de gânduri, de dorințe, de speranțe așternute pe hârtie și puse printre rămășițele marelui templu din antichitate sunt adunate și vor fi îngropate, într-o slujbă specială, pe Muntele Măslinilor de la Ierusalim.

Roș Hașana ține zece zile și se încheie cu marea sărbătoare Yom Kippur, cea mai sfântă zi din calendarul mozaic.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite