Evoluție surprinzătoare pe piaţa carburanților | Economiștii pun ieftinirile de la pompă pe seama scăderii cotației barilului de petrol

11 decembrie 2022, 15:58

Cel mai mult s-a ieftinit motorina. De exemplu, în unele benzinării din București, un litru costă acum cu 88 de bani mai puțin decât la începutul lunii. Iar prețul benzinei a scăzut cu 79 de bani pe litru.

În Capitală, cel mai ieftin sortiment de motorină se vinde, acum, cu 7 lei și 24 de bani pe litru, iar cel de benzină cu 6 lei și 11 bani. Și în alte orașe au scăzut prețurile.

În țară
, de la începutul lunii, prețul motorinei a scăzut în medie cu 61 de bani pe litru, iar cel al benzinei cu 56 de bani pe litru. Cu toate acestea, motorina rămâne în continuare mai scumpă decât benzina cu aproximativ 1 leu și 10 de bani pe litru. 

Economiștii pun ieftinirile de la pompă pe seama scăderii cotației barilului de petrol la cel mai mic nivel de la începutul anului. Prețul petrolului Brent a coborât la 76 de dolari pe baril, cu 10 dolari mai puțin decât la începutul lunii.  Evoluția e surprinzătoare în contextul în care piețele anticipau o crește a prețului, după ce Uniunea Europeană a impus Federației Ruse, din 5 decembrie, embargo la importurile pe mare de țiței, iar G7 un preț plafonat de 60 de dolari pe baril.

CLAUDIU CAZACU analist financiar: Traderii s-au așteptat la un șoc mai puternic pe piață. Acest șoc nu s-a întâmplat. Pe de altă parte, cred că cererea dinspre economia reală nu este atât de ridicată precum se credea înainte. Și de aici avem trendul descendent. Cu alte cuvine, economiile slăbesc, încetinesc, unele intră în recesiune.

Prețurile la benzină și motorină sunt compensate cu 50 de bani pe litru până la 1 ianuarie. Guvernanții nu s-au hotărât încă dacă vor prelungi măsura de sprijin a populației. Ministrul de Finanțe a anunțat că o decizie va fi luată după 20 decembrie.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite