Evoluția prețurilor la energie, incertă. Reprezentanții Consiliului Concurenței și cei ai ANRE spun că vor scădea la anul

Evoluția prețurilor din energie incertă
Evoluția prețurilor din energie incertă
14 decembrie 2021, 22:14

Măsurile de sprijin pentru populație și companii mici la plata facturilor din energie vor expira în aprilie. Prognozele privind prețurile după acest moment sunt greu de făcut, dar reprezentanții instituțiilor statului se arată optimiști.

Bogda Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței: Așteptarea e ca la gaze să fie fenomen temporar și la anul să revină. La electricitate probabil prețurile vor scădea dar nu vor reveni la nivelul dinainte de pandemie.

Atât reprezentanții Consiliului Concurenței, cât și cei ai ANRE atrag atenția că deciziile luate de Parlament pentru această iarnă pot avea efecte negative asupra funcționării pieței.

Zoltan Nagy-Bege, vicepreședinte ANRE: Sper să se înțeleagă că măsura e luată doar pe 5 luni. Mă aștept ca primăvara piețele de energie să se calmeze dar nu mă aștept la prețuri ca în 2020 sau 2019.

Scumpirile au fost generate de cererea de energie mult mai mare decât oferta. Soluția ar fi investițiile pentru cantități mai mari de energie, preferabil din surse regenerabile, spun specialiștii.

Otilia Nuțu, expert în energie: Noi vedem această lege ca fiind temporară, cu efecte pentru 5 luni însă e posibil să descurajeze investitorii care acum se uită și se întreabă dacă legea nu va fi prelungită. Noua impredictibilitate va costa mai mult decât beneficiile.

Silvia Vlăsceanu,  directorul executiv al HENRO, Asociaţia Producătorilor de Energie Electrică: Eu cred că trebuie ajutoare țintite și umblat la plafoane atunci când se consideră că sunt prea mici sau puterea de cumpărare nu acoperă facturile. În rest, alte scheme de sprijin nu cred că ajută.

Între timp, ministrul Energiei anunță că primele gaze extrase din Marea Neagră vor putea fi livrate de la anul. Iar din 2026 cantitatea să crească odată cu exploatarea perimetrului deținut de OMV Petrom și Romgaz, ceea ce ar putea conduce la ieftinirea gazelor.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă