Evoluția COVID-19 poate motiva oricând reintroducerea restricțiilor: Franța și Spania, în plin proces de relaxare

18 mai 2020, 20:10

Spania e în plin proces de relaxare a restricțiilor, ridicate gradual până pe 21 iunie. Deocamdată, decizia de a lăsa oamenii să iasă din case, să se plimbe sau să facă sport nu a dus la creșterea numărului de îmbolnăviri.

Însă efectul provocat de reluarea activității se va vedea abia peste o săptămână.

În Spania, vârful epidemiei a fost pe 26 martie, când s-au înregistrat peste 8500 de noi îmbolnăviri, într-o singură zi. O lună mai târziu, pe 26 aprilie, când s-au luat primele măsuri de relaxare și copiilor li s-a permis să iasă afară din case, erau peste 1000 cazuri noi, zilnic. Acum numărul îmbolnăvirilor a scăzut la 300 – 400 pe zi, majoritatea din mediul sanitar.

Specialiștii grupului de coordonare a alertelor sanitare din Spania au estimat că 300 de mii de persoane vulnerabile ar fi murit dacă nu se luau măsurile de izolare.

Salvador Illa, ministrul Sănătăţii din Spania: Vom cere o prelungire a stării de urgenţă pentru aproximativ o lună, până la încheierea perioadei de relaxare a restricţiilor. Trebuie să menţinem această măsură constituţională care s-a dovedit atât de eficientă, astfel încât am ajuns de la o creştere de 35% a numărului de cazuri, la 0,18%.

Franța a intrat în a doua săptămână de relaxare. Dar din 40.000 de școli deschise în prima săptămână, 70 au fost închise din nou, pentru că au apărut cazuri de infectare cu COVID 19.

De la începutul relaxării au fost identificate 25 de focare de contaminare, în diverse domenii.

În ciuda măsurilor de protecție – măști, geluri, verificarea temperaturii la începerea serviciului, distanțare – o posibilă explicație a contaminării, neconfirmată încă, ar putea fi aglomerarea în zona vestiarelor sau a altor spații comune.

Prudență și protecție. Sunt apelurile repetate ale autorităților franceze. Deși numărul persoanelor aflate în serviciile de reanimare este în continuă scădere, medicii spun că pericolul încă nu a trecut.

Și în Franța și în Spania, autoritățile s-au declarat gata în orice moment să reintroducă restricțiile la care s-a renunțat. Totul depinde de evoluția cazurilor de îmbolnăvire, strict monitorizată.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite