Evită cheltuielile nedorite! Înainte să pleci în vacanță, verifică toate condițiile de utilizare a roaming-ului, recomandă ANCOM

Sfaturi pentru vacanţă de la ANCOM
Sfaturi pentru vacanţă de la ANCOM
14 august 2019, 21:19

De asemenea, când călătoresc în ţările din afara SEE, utilizatorii trebuie să fie atenţi dacă opteaza pentru depăşirea plafonului de 50 de euro pentru internet mobil.

În cazul în care utilizatorii călătoresc pe teritoriul României, în zonele de graniţă, trebuie să ştie că există riscul de a intra în roaming involuntar, dacă au activat serviciul de roaming, iar telefonul mobil sau tableta sunt setate pe selectarea automată a reţelei. În aceste situaţii, echipamentul mobil se va conecta automat la reţeaua operatorului cu cel mai bun semnal în punctul în care aceştia se află. Astfel, deşi utilizatorii se află pe teritoriul României, vor fi facturaţi pentru serviciile de comunicaţii utilizate în roaming, ca şi cum s-ar afla fizic pe teritoriul statului vecin. Utilizarea telefonului/tabletei în roaming involuntar nu vă scuteşte de plata acestui serviciu„, atenţionează ANCOM, într-un comunicat.

Pe de altă parte, furnizorii au obligația de a informa utilizatorii asupra tarifelor aplicabile serviciului de roaming utilizat în statul respectiv, imediat după conectarea la rețeaua parteneră, fără întârzieri nejustificate.

Recomandarea ANCOM este de a citi toate mesajele de informare primite din partea furnizorilor.

Utilizatorii care călătoresc în străinătate trebuie să știe că au dreptul să beneficieze de un „plafon” la utilizarea serviciului de internet mobil în roaming, se mai arată în comunicatul ANCOM. Operatorii au obligația să restricționeze accesul la serviciile de internet mobil în roaming atunci când costul suplimentar înregistrat ca urmare a utilizării acestui serviciu ajunge la 50 de euro/lună (fără TVA) dacă utilizatorii nu au optat explicit pentru un alt plafon din ofertele comerciale ale furnizorilor sau dacă nu au renunțat în mod expres la aplicarea plafonului implicit.

„Utilizatorii trebuie să fie informaţi prin intermediul unor mesaje-text, email-uri sau ferestre pop-up atunci când consumul cumulat de date (MB/GB) în roaming internaţional a atins 80% din plafonul stabilit, precum şi atunci când plafonul a fost atins. De regulă, operatorii transmit aceste notificări prin SMS, iar dacă utilizatorii doresc să folosească în continuare serviciul de internet în roaming trebuie să răspundă prin transmiterea unui SMS cu textul ‘DA’. Costurile provenite din utilizarea serviciilor de internet în roaming în ţări din afara SEE (de exemplu, Turcia) sunt de regulă ridicate, plafonul financiar implicit putând fi atins imediat după conectarea la reţeaua vizitată, în cadrul unei singure sesiuni. Când îşi exprimă acordul pentru continuarea sau reluarea furnizării serviciilor după ce au fost avertizaţi de furnizor că au atins plafonul, utilizatorii îşi asumă realizarea unui cost mai mare decât valoarea acestuia, plafonul obligatoriu fiind dezactivat pentru  respectiva lună de facturare’, afirmă instituţia.  În zonele de graniţa este posibilă conectarea automată la o reţea dintr-un stat vecin, chiar dacă utilizatorii nu se afla efectiv pe teritoriul acelui stat”, precizează ANCOM.

Vezi comunicatul integral al ANCOM, AICI

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite