Evenimentele dedicate Zilei Naționale a României vor fi transmise online

1 Decembrie Ziua Naţională a României
1 Decembrie Ziua Naţională a României
20 noiembrie 2020, 17:52

„Vom avea evenimente organizate aproape zilnic, vor fi transmise online, astfel încât să respectăm regulile impuse de pandemie”, a afirmat preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Alba, Ion Dumitrel.

La rândul său, primarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleşa, a subliniat că este „un 1 Decembrie pe care îl trăim altfel pentru prima dată” după 1989, acesta arătându-se însă convins că „sufletele şi inimile românilor vor bate de 1 Decembrie, oriunde s-ar afla ei, pentru Alba Iulia”.

Edilul a transmis chiar o invitaţie să vină la Alba Iulia celor care doresc să fie aici de Ziua Naţională, dar numai dacă situaţia epidemiologică o va permite.

„Dacă situaţia pandemică va permite, îndrăznesc de pe acum să le fac invitaţia să vină la 1 Decembrie – sigur, vor afla din timp dacă se va putea sau nu (dacă nu va fi prelungită măsura carantinei în Alba Iulia – n.r.)”, a declarat Pleşa.

Primarul a menţionat că autorităţile pregătesc oraşul de sărbătoare. „Va fi un iluminat frumos, va fi pavoazat cu tricolor pe toate arterele principale”, a spus acesta.

Şi prefectul Nicolae Albu a subliniat că va fi „o sărbătoare altfel”, dar că e foarte important să fie marcată Ziua Naţională.

„Programul a fost prezentat Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. Evenimentele importante se vor desfăşura online şi fără public”, a spus prefectul de Alba, care a menţionat că sănătatea oamenilor este cea care primează.

Nicolae Albu a menţionat că după primele trei zile de carantină, în Alba Iulia se înregistrează o scădere a numărului de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2.

„Dacă lucrurile vor merge bine, de 1 Decembrie nu o să mai avem carantină. Asta depinde de incidenţă, de recomandările care vor fi date de către specialişti”, a mai spus prefectul.

Programul Zilei de 1 Decembrie va debuta la Alba Iulia cu o masă rotundă găzduită de Sala Unirii, urmată de un Te-deum la Catedrala Reîntregirii. De la 13,30 va fi lansată, tot la Sala Unirii, „Ruta Unităţii Naţionale 1848-1912-1922”, expoziţie care este deschisă publicului până la sfârşitul anului. Nu va lipsi din program ceremonia militară dedicată Zilei Naţionale a României de la Monumentul Unirii. Va avea loc şi un spectacol folcloric, transmis live, intitulat „Cânt şi suflet românesc”.

Tot la Sala Unirii, de la ora 17, va fi o lansare de carte, „1 Decembrie 1918”, de Tudor Roşu, moment urmat la Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga” de povestea fotografiilor Unirii, realizate de Samoilă Mârza.

Seara se va încheia cu o altă transmisiune live, concertul omagial „Simfonic România 2020”, un recital al Orchestrei de Cameră a Judeţului Alba.

Până de 1 Decembrie vor avea loc zilnic o serie de evenimente culturale, toate transmise online.

 

Sursa: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite