Evenimente în țară și străinătate, de Ziua Culturii Naționale. 173 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu, sărbătoriți și la Chișinău. Spectacol la Opera Națională București

15 ianuarie 2023, 10:16

„Va fi o seară mai specială, nu va fi o seară dedicată simfoniei, muzicii clasice. Va fi o seară dedicată muzicii frumoase de dincolo şi de dincoace de Prut. Nu ne-am dez-unit niciodată. Cultura română a fost aceeaşi, indiferent de cine şi când s-a jucat cu creionul pe o hartă, aşa că suntem împreună toţi cei care trăim în limba română. Sperăm ca la anul, dacă lucrurile se vor aşeza, să avem aici, cu ocazia acestei sărbători, şi oameni din Ucraina, şi români din Ucraina, şi români din Voivodina, din Timoc şi aşa mai departe”, a spus ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, în debutul evenimentului.

Spectacolul este susţinut de Corul şi Orchestra Operei Naţionale Bucureşti, dirijor – Daniel Jinga.

Artiştii prezenţi la evenimentul organizat de Ministerul Culturii sunt: Nicu Alifantis & Simphonicu, Vali Boghean Band, Ansamblul Anton Pann, Maia Morgenstern, Lari Georgescu, Marius Bodochi, Angela Ciobanu, Diana Decuseară, Dan Melnic, Alexandru Pleşca, regizor fiind Petru Hadârcă.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

La Opera Națională București este un spectacol special la care este așteptat premierul Nicolae Ciucă. Roxana Zamfirescu are mai multe detalii:

 

 

Este o zi plină la Timișoara, Capitala Culturală a Europei. Instituțiile organizează spectacole dedicate mai ales poetului național. Teatrul Național pune în scenă spectacolul „Eminescu” de la ora 19.00, iar la Sala Baroca a Muzeului de Artă va fi o serată de lieduri în interpretarea soliștilor de la Opera Națională, sub genericul Revedere.

 

 

Și Filarmonica a pregătit concerte speciale, iar Teatrul pentru copii și tineret „Merlin” readuce pe scenă spectacolul „Făt-Frumos din lacrimă.”

Este ca un preambul la programul cultural care va marca viața Timișoarei anul acesta. Agenda capitalei culturale europene este bogată – vor fi peste 30 de evenimente pe săptămână, peste 2500 de artiști, naționali și internaționali, un amplu program de teatru, muzică, dans, 12 festivaluri și instalații inovatoare menite să dezvăluie istoria și să transforme orașul într-un magnet pentru turiști. Este un proiect istoric, un proiect de țară care va face România și Timișoara să strălucească în Europa și în întreaga lume, prin cultură.

Deschiderea oficială va avea loc în 17 – 19 februarie, cu 50 de evenimente care vor acoperi tot orașul, iar mai apoi firul roșu al evenimentelor va acoperi întreaga paletă culturală cu un program divers dedicat atât seniorilor, cât și tinerilor, atât românilor cât și străinilor.

Aniversarea naşterii poetului Mihai Eminescu este sărbătorită şi în Republica Moldova.

 

 

CITIȚI ȘI:

15 ianuarie, Ziua Culturii Naţionale şi ziua lui Mihai Eminescu

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite