Eveniment istoric: primul vaccin contra malariei a fost aprobat de Organizația Mondială a Sănătății

BioNTech a început studiile clinice de fază 2 pentru vaccinul său pe bază de ARN mesager împotriva cancerului
BioNTech a început studiile clinice de fază 2 pentru vaccinul său pe bază de ARN mesager împotriva cancerului
7 octombrie 2021, 11:11

Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), a afirmat că este „un moment istoric”. „Mult aşteptatul vaccin antimalarie este o reuşită pentru ştiinţă și poate salva zeci de mii de vieți anual.

Lumea are de acum o noua armă în lupta cu malaria, unul dintre flagelurile umanităţii care, de mii de ani, ucide, în principal, copiii.

Noul vaccin dezvoltat de compania britanică GlaxoSmithKline (GSK) are efecte dovedite în prevenția bolii. Există mai mult de 100 de tipuri de paraziţi care provoacă malaria. Vaccinul RTS,S sau Mosquirix, dezvoltat de compania GSK, îl vizează pe cel mai letal şi mai des întâlnit dintre ei în Africa: plasmodium falciparum.
Acum, după un program-pilot de imunizare derulat în Ghana, Kenya şi Malawi, OMS a spus că ar trebui administrat pe scară largă în Africa Subsahariană şi alte regiuni cu transmitere moderată şi ridicată a malariei.
Cazurile de malarie sunt rare în țările dezvoltate, În SUA sunt înregistrate 2000 de cazuri anual la călătorii întorși din zonele unde boala este endemică.

Studiile clinice efectuate au arătat că vaccinul este eficient în aproximativ 50 la sută din cazurile severe de malarie în primul an de la administrare. Protecția scade spre zero in al patrulea an după administrare astfel că vaccinarea trebuie să fie însoţită de alte măsuri preventive, cum ar fi folosirea plaselor contra ţânţarilor şi a insecticidelor.

Între 5 și 17 luni sunt administrate trei doze de Mosquirix, a patra este inoculată 18 luni mai târziu.

Compania farmaceutică germană BioNTech plănuieşte să dezvolte în următorii ani un vaccin pe baza tehnologiei ARN mesager împotriva malariei, un studiu clinic în acest sens urmând să fie demarat până la finalul lui 2022.

Malaria este o boală infecţioasă care poate pune viaţa în pericol, fiind provocată de paraziţi transmişi la om prin înţepătura femelei ţânţarului anofel. Poate fi prevenită şi este tratabilă.

Cu toate acestea, malaria este considerată una dintre cele mai periculoase boli infecţioase din lume.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite