Evaluarea Națională începe marți cu proba scrisă la română. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, la TVR 2: Rezultatele vor fi afectate de caracterul atipic al acestui an

Peste 131 de mii de elevii s-au înscris pentru această sesiune. Potrivit noilor reguli, copiii au scăpat de triajul epidemiologic, dar vor fi obligați să poarte masca de protecție. Iar eventualele probleme pot fi semnalate la liniile speciale de telefon puse la dispoziție de inspectoratele școlare și Ministerul Educației.

21 Iunie 2021, 20:32 (actualizat 21 Iunie 2021, 22:17) |

În București, peste 12.000 de elevi vor susține Evaluarea Națională. Toți sunt din promoția curentă. Inspectoratul școlar a pregătit 207 centre de examen, care au fost igienizate și aerisite conform normelor în vigoare.

Accesul elevilor în sălile de examen se face de la ora 8:00 până la 8:30. Candidații au scăpat de stresul triajului epidemiologic și au primit 15 minute în plus pentru a completă căsuța de identificare, care va fi sigilată. Apoi elevii vor avea la dipoziție două ore pentru rezolvarea subiectelor, care de anul acesta vor teste creativitatea și capacitatea de a folosi noziunile. Nu doar de a le memora. Modelul a fost preluat din testele PISA.

”Au existat mai multe teste de antrenament. Reacţiile au fost foarte polarizate cumva pe tema acestor subiecte noi. Unii au spus că au mult prea puţîn timp la dispoziţie pentru a le rezolva, alţii au spus că timpul li se pare rezonabil. Va fi nevoie de o perioadă de acomodare de mai multe sesiuni astfel încât să devină ceva obişnuit”, spune Rareș Voicu, președintele Asociației Elevilor.

”Ne vom aştepta să vedem o măsură a reformei curriculare implementată în ultimii nouă ani. Este prima generaţie care a făcut clasa pregătitoare şi a avut o programă cu totul schimbată”, spune Daniela Vișoianu, secretar de stat în Ministerul Educației.

Prima generație de elevi care susține Evalaurea Națională după ce a început clasa pregătitoare

”Este prima generaţie care ajunge la examenul de Evaluare Naţională, după ce a început cu clasa pregătitoare. Va fi şi un moment de bilanţ pentru a face o comparaţie între profilul proiectat al a absolventului de gimnaziu, în urmă cu 9 ani, şi profilul realizat în acest moment. Rezultatele vor fi afectate de caracterul complet atipic al acestui an, a spus ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, la TVR 2.

Ministrul a subliniat că subiectele Evaluării Naționale care începe marţi sunt asemănătoare cu cele pe care le vor primi tinerii de 15 ani la evaluarea PISA de anul viitor.

”Pe de altă parte, sperăm ca numărul celor care se vor prezenta la examen să fie cât mai aproape de cei 131.177 de elevi încrişi, pentru că, altfel, ar însemna că, deşi sunt elevi care ar fi putut să susţină examenul de evaluare naţinală, nu s-au prezentat, deci ar fi un interes scăzut pentru finalizarea şcolii”, a mai declarat Cîmpeanu.

Problemele care apar în timpul probelor pot fi semnalate la liniile de telverde puse la dispoziție de inspectorate și minister. Peste 131 de mii de elevi s-au înscris la Evaluarea Națională. Adică aproximativ 90% dintre absolvenții de gimnaziu. Iar în toată țară vor fi 3.850 de centre de examen. Elevii care sunt în carantină sau internaţi în spital vor susţine probele într-o sesiune specială, programată în iulie și care se va încheia până la etapă admiterii în licee.

CALENDAR EVALUAREA NAŢIONALĂ 2021

22 iunie - proba scrisă la limba şi literatură română

24 iunie - proba scrisă la matematică

25 iunie - proba scrisă la limba maternă

29 iunie - afişarea rezultatelor

 

EVALUAREA NAŢIONALĂ 2021 - ETAPA SPECIALĂ

5 iulie - proba scrisă la limba şi literatură română

6 iulie - proba scrisă la matematică

7 iulie - proba scrisă la limba maternă

9 iulie : afişarea rezultatelor

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 29°C 29°C
IASI 27°C 24°C
CLUJ 24°C 20°C
CONSTANTA 25°C 26°C
CRAIOVA 32°C 27°C
BRASOV 25°C 21°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI