Evaluarea Națională 2022 – Proba scrisă la Limba și literatura română. Sorin Cîmpeanu: Foarte multă lume întreabă ”Ce s-a dat?”, atrag atenția public că accentul trebuie pus pe competență

Evaluarea națională
Evaluarea națională
14 iunie 2022, 10:08

Proba de la Limba și literatura română a verificat competența de înțelegere a unui text, competențele de a formula deducții logice pe baza unui text, competențe de creativitate de gramatică și de vocabular.

Declarații ale ministrului Sorin Cîmpeanu:

– Au fost prezenți 148.891 absolvenți ai clasei a VIII-a din totalul celor înscriși pentru susținerea acestei probe. Au absentat 6.668 de absolvenți.

– Ora 15.00 este și ora la care MEN afișează subiectele și baremul de corectare.

– Mă bucur că subiectele au fost considerate accesibile, deși ele nu sunt atât de simple ce cât consideră unii, ele sunt adecvate testelor PISA.

– Foarte multă lume întreabă ”Ce s-a dat?”, pune accentul pe conținut, îndrăznesc să atrag atenția public că accentul trebuie pus pe competență.

-Prin proba de azi s-a verificat competența de înțelegere a unui text, s-au verificat competențe de a formula deducții logice pe baza unui text, competențe de creativitate, mă refer la subiectul II (…)- lasă elevii să facă legături inclusiv cu texte făcând parte din programă, sau nefăcând parte din programă, s-au verificat competente de gramatică și de vocabular.

– Avem azi o premieră  – până în acest moment proiectul pilot derulat la nivelul județului Dâmbovița s-a desfășurat cu succes. Timpul mediu de scanare și încărcare a lucrărilor a fost de două minute, începând cu ora 15.00 s-ar putea începe evaluarea.

– Doi elevi au fost dați afară din examen pentru fraudă.

– Un elev care a dorit să susțină examenul în spital – s-a apelat la varianta de rezervă

– S-a înregistrat și un caz grav. Cei care și-au încălcat angajamentul de a nu difuza subiectele, îmi pare rău pentru colegii mei, vor suporta consecințele. Ele au devenit publice la ora 15.00. au fost considerate secret de serviciu. Se face o anchetă dar au fost sesizate și organele specializate ale statului.

ACTUALIZARE Elevii au avut de citit și răspuns la întrebări din două fragmente de text. Primul din Toate pânzele sus de Radu Tudoran și al doilea din Frânturi din viața lui Delavrancea, de Cella Delavrancea.

La punctul 7 al primului subiect elevii au avut de găsit un element comun de conținut al celor două texte. De asemenea, elevii au avut de motivat răspunsul la întrebarea: Este plictisitor să vizitezi de mai multe ori același loc?

Subiectul al II-lea a fost de compoziție mai amplă, în care absolvenții clasei a VIII-a trebuia să își imagineze cea mai frumoasă întâmplare dintr-o vacanță.

 

______________

Evaluarea națională se desfășoară în perioada 14 – 30 iunie 2022.

Joi, 16 iunie, se va desfășura proba la Matematică, iar vineri, 17 iunie, va avea loc proba la Limba și literatura maternă.

Primele rezultate vor fi afișate marți, 23 iunie, până la ora 14:00. Contestațiile pot fi depuse în zilele de 23 iunie (în intervalul orar 16:00 – 19:00) și 24 iunie (în intervalul orar 8:00 – 12:00). Acestea pot fi transmise și prin mijloace electronice.

Candidații care depun/transmit contestațiile completează, semnează și depun/transmit și o declarație-tip în care se menționează că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere.

Pentru candidații minori, documentele sunt semnate și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora.

Rezultatele finale vor fi afișate joi, 30 iunie.

Accesul candidaților în unitățile de învățământ/centre de examen este permis în intervalul orar 8:00 – 8:30. Candidații trebuie să aibă asupra lor un act de identitate valid și instrumente de scris cu cerneală sau pastă albastră pentru redactarea lucrărilor scrise.

Pentru executarea schemelor și a desenelor pot folosi și creion negru.

Probele încep la ora 9:00, când candidații vor primi broșura cu subiectele și hârtie ștampilată pentru ciorne.

La probele scrise, candidații primesc subiectele sub formă de broșură, putând să solicite și pagini suplimentare dacă este cazul.

Timpul de redactare a subiectelor din cadrul fiecărei probe scrise este de 120 de minute (două ore), calculate după cele 15 minute alocate pentru completarea casetei de identificare.

Asistenții vor verifica datele înscrise de candidați și vor secretiza caseta.

Beneficiază de prelungirea timpului de lucru, cu maximum două ore, candidații pentru care s-a aprobat această solicitare de către Comisia Județeană de Organizare a Evaluării Naționale, în baza prevederilor Procedurii nr. 25.464/11.02.2022 cu privire la asigurarea condițiilor de egalizare a șanselor pentru elevii cu deficiențe de vedere, deficiențe de auz și tulburări de neurodezvoltare care susțin examenele naționale în anul 2022.

Este interzisă introducerea în sălile de examen a oricărui tip de materiale ajutătoare: manuale, dicționare, notițe, însemnări, cărți, ciorne, rezumate, culegeri etc., care pot fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum și a telefoanelor mobile și a instrumentelor electronice de calcul, de stocare de informații sau de comunicare. De asemenea, li se interzice candidaților să introducă în sala de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete.

Nu sunt acceptați în examen candidații care refuză depozitarea obiectelor în sala stabilită de comisie în acest scop.

Ministerul Educației pune la dispoziția celor interesați o linie TELVERDE – 0800801100 – pentru sesizarea eventualelor disfuncționalități privind desfășurarea Evaluării naționale. Numărul va fi disponibil pe durata probelor scrise (14 și 16 iunie, între orele 8:00 – 16:00, respectiv vineri, 17 iunie, între orele 8:00 -14:00).

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite