Evaluarea Națională 2021 | Subiectele și baremele de corectare la Limba și Literatura Română. La București, un elev cu cerințe educaționale speciale a fost eliminat din examen pentru că și-a uitat telefonul în buzunar

Absolvenții de gimnaziu au trecut azi prin prima probă de foc a Evaluării Naționale. Peste 130 de mii de elevi au susținut examenul scris la limba și literatura română, cu subiecte care au preluat în premieră modelul PISA. Este generația care în 9 ani de școală fie n-a avut manuale, fie a învățat online. Iar pandemia va influența cu siguranță și rezultatele finale.

22 Iunie 2021, 07:06 (actualizat 22 Iunie 2021, 19:34) |

Subiectele la Limba și Literatura Română - Evaluarea Natională 2021

Baremul de corectare  la Limba și Literatura Română - Evaluarea Națională 2021

Subiectele la Limba și Literatura Română pentru minoritatea maghiară - Evaluarea Natională 2021

Baremul la Limba și Literatura Română pentru minoritatea maghiară - Evaluarea Natională 2021

O serie de probleme au apărut chiar la prima probă a evaluării naționale. La o școală din Satu Mare elevii au primit, din greșeală, subiectele de la simulare. Ministrul Educației a anunțat că e vorba de o eroare umană, iar copiii vor susține miercuri examenul cu subiectele de rezervă. La București un elev cu cerințe educaționale speciale a fost eliminat din examen pentru că și-a uitat telefonul în buzunar. Oficialii verifică de asemenea, cum a fost posibil ca în trei școli subiectele să fie cunoscute înainte de începerea examenului.

Însoţiţi de părinţi, elevii s-au prezentat cu emoţii la primul examen important din viaţa lor. Mai ales că această sesiune vine după o lungă perioadă de şcoală online. Spun că proba scrisă la limba română nu a fost atât de dificilă pe cât credeau. I-au ajutat mult testele de antrenament şi simularea.

Anul acesta elevii au scăpat de triajul epidemiologic la intrare, însă masca şi distanţarea rămân obligatorii. Candidaţii au avut de rezolvat cerinţe concepute după modelul testelor PISA.

Absolvenţii care susţin examenul sunt prima generaţie de "clasă pregătitoare", care a învățat după o programă nouă și a întâmpinat multe piedici. N-au avut manuale, structura subiectelor pentru examen a fost schimbată în urmă cu doi ani și peste toate s-a suprapus și pandemia, în ultimul an și jumătate, când nu toți elevii au avut acces la educație online.

Peste 131 de mii de elevi s-au înscris la Evaluarea Națională, adică aproximativ 90% dintre absolvenții de gimnaziu. Însă pentru aproape 16.500 de elevi educația se oprește aici. Au rămas cu situațiile neîncheiate, iar cei mai mulți sunt corigenți. În spatele cifrelor se ascund poveștile triste ale unor copiii fară posibilități, care nici nu îndrăznesc să viseze la o facultate sau o carieră de succes.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 14°C 17°C
IASI 15°C 15°C
CLUJ 14°C 13°C
CONSTANTA 14°C 15°C
CRAIOVA 15°C 18°C
BRASOV 12°C 14°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI