Evaluarea Națională | Ministerul Educației anunță că un singur elev din toată țara a avut temperatura peste 37.3°C. Care au fost subiectele la Limba și literatura română

Absolvenții de clasa a VIII-a au susținut luni proba scrisă la limba și literatură română în condiții speciale. Deși examenul a începutla ora 9:00, elevii au intrat în școli încă de la 7:30, pentru că au trecut prin triajul epidemiologic. Ministerul Educației a anunțat că un singur elev din toată țara a avut temperatura peste 37.3°C și va susține examenul în sesiunea specială.

15 Iunie 2020, 07:43 (actualizat 15 Iunie 2020, 14:19) |
Elevii au susținut proba la Limba Română
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:
 |  GALERIE FOTO

ACTUALIZARE: Ministerul Educației a anunțat că un singur elev din toată țara a avut temperatura peste 37.3°C și va susține examenul în sesiunea specială. Elevul care s-a prezentat la centrul de examen avea o branulă la mână, fiind în tratament pentru enterocolită.

ACTUALIZARE. Elevii clasei a VIII-a au avut de motivat, într-o compunere de cel puțin 150 de cuvinte, apartenența la genul epic a unui text la prima vedere. Un alt subiect s-a referit la prezentarea unei întâmplări petrecută în timpul unei activități preferate.

Luni a început Evaluarea Națională cu proba la Limba și literatura română și a fost extrasă varianta 5.

La primul subiect, au avut de analizat și de răspuns la mai multe subiecte pe baza unui text la prima vedere - „Zborul”, scris de Sorin Titel.

La Subiectul I B, elevii care au absolvit clasa a VIII-a au avut de făcut o compunere de cel puțin 150 de cuvinte, în care să motiveze apartenența la genul epic a textului precizat anterior.

La Subiectul II B, absolvenții școlilor gimnaziale au avut de scris o narațiune de 150-300 de cuvinte în care să prezinte o întâmplare petrecută în timpul unei activități preferate.

(w460) Subiecte E

(w460) Subiecte E

______________________________________________

Elevii au la dispoziție două ore pentru a rezolva subiectele.

Elevilor și profesorilor li se măsoară temperatura, care nu trebuie să depășească 37,3 grade Celsius. Cei care vor avea temperatura mai mare, vor mai fi testați încă de trei ori, la un interval de câteva minute. Dacă rezultatul va fi același, elevii vor reveni peste două săptămâni la o sesiune specială.

La Colegiului Național ”Frații Buzești” din Craiova, 161 de elevi susțin astăzi proba la limba și literatură romană. Elevii au fost înștiințați să se prezinte la examen începând cu ora 7.30 pentru triajul epidemiologic. Trei medici sunt dotați cu termometre și pregătiți să evalueze starea de sănătate a fiecărui elev. După măsurarea temperaturii, elevii vor fi conduși pe culoare special amenajate în sălile de examen. Nu vor fi mai mult de 12 elevi în fiecare sală. Fiecare candidat va primi mască de protecție din partea unității de învățământ. La intrarea în școală și în sala de examen elevii au la dispoziție dezinfectanți, după cum relatează corespondentul TVR.

Toate sălile au fost și ele dezinfectate. Și profesorii care ii vor asista sunt dotați cu mănuși, măști și viziere. După terminarea examenului elevii vor părăși unitatea de învățământ respectând indicațiile, sunt amenajate culoare speciale pentru ieșirea din școală, altele decât cele folosite la intrarea în examen. În Dolj s-au înscris la examen 2929 de elevi în mediul urban și 1888 în rural.

În județul Cluj sunt 115 centre de examen, cu peste cinci mii de elevi care susțin proba. Există și câteva cazuri speciale. Patru elevi sunt internați în spital cu boli cronice, iar pentru ei au organizate comisii separate, după cum relatează corespondentul TVR.

22 iunie, primele rezultate

Primele rezultate vor fi comunicate marți, 22 iunie, până la ora 14:00 (în centrele de examen), iar contestațiile pot fi depuse în zilele de 22 iunie (în intervalul orar 16:00 - 19:00) și 23 iunie (în intervalul orar 8:00 - 12:00). Acestea pot fi depuse/transmise și prin mijloace electronice.

În acest caz, candidații completează, semnează și depun/transmit prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinții sau reprezentanții legali ai acestora.

Rezultatele finale vor fi afișate sâmbătă, 27 iunie.

Proceduri speciale pentru elevii aflați în izolare

Elevii aflați în izolare sau confirmați pozitiv cu noul coronavirus vor susține probele conform unei proceduri speciale, în perioada 22 iunie - 4 iulie. La această etapă vor participa doar absolvenții care au avut temperatura peste maximul admis, au fost in izolare, carantină, au afecțiuni cronice care pot crește receptivitatea sau severitatea afecțiunii în contextul pandemiei, sunt spitalizați/internați, în prima etapă a examenelor naționale, pentru diverse afecțiuni.

Ministerul Educației și Cercetării precizează că în zilele probelor de examen, la intrarea în centrul de examen/unitatea de învățământ, cadrele medicale vor efectua triajul epidemiologic al elevilor astfel:

- Măsurarea temperaturii cu termometrul noncontact, temperatură ce nu trebuie să depășească 37.3 ̊C. În cazul în care temperatura înregistrată depășește maximul admis, se repetă măsurarea acesteia de trei ori succesiv, la interval de 2-5 minute;

- Măsurarea temperaturii cu termometrul noncontact se va realiza la umbră;

- Observarea clinică a simptomelor respiratorii (de tipul: tuse frecventă, strănut frecvent, stare generală modificată).

TELVERDE pentru sesizarea neregulilor: 0800801100

Fiecare centru de examen dispune de echipamente și materiale de protecție (covorașe dezinfectante, măști de protecție, substanțe dezinfectante pentru mâini, etc). De asemenea:

• se realizează curățenia și dezinfectarea pardoselilor, a obiectivelor din sala de curs (pupitre, mese, scaune), clanței ușii, mânerelor de la geamuri, pervazul ferestrei, prin ștergere cu apă și detergent, apoi cu substanțe biocide;

• intrările/ieșirile, precum și sensul de deplasare pe coridoare, către sălile de examen și alte încăperi, vor fi semnalizate corespunzător și dezinfectate în mod regulat;

• se asigură existența, în regim permanent, de săpun, prosoape de hârtie, dispensere cu dezinfectant pentru mâini, care vor fi reîncărcate ori de câte ori este necesar;

• În sălile de clasă examenele se vor desfășura prin stabilirea locurilor astfel încât să existe o distanță între candidați, pe rânduri și între rânduri, de 2 m unul față de celălalt”, se mai arată în comunicat.

Ministerul Educației și Cercetării pune la dispoziția celor interesați o linie TELVERDE - 0800801100 - pentru sesizarea eventualelor nereguli din cadrul Evaluării Naționale. Numărul va fi disponibil în perioada 15 – 18 iunie, între orele 8:00 - 16:00, iar vineri, 19 iunie, între orele 8:00 -14:00.

Media generală obținută în cadrul Evaluării Naționale are o pondere de 80% în calculul mediei de admitere în clasa a IX-a. Absolvenții clasei a VIII-a își vor putea continua studiile în învățământul liceal sau profesional, fiind asigurate locuri pentru toți elevii care au finalizat ciclul gimnazial.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 17°C 18°C
IASI 13°C 12°C
CLUJ 11°C 13°C
CONSTANTA 16°C 16°C
CRAIOVA 17°C 19°C
BRASOV 12°C 12°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI