Eva Cristescu, medic de familie: În sfârșit putem să dăm aceste concedii medicale de carantină, dar și concediile de izolare pentru contacții celor pozitivi

Pandemia a generat situații deosebite, cu care nu ne-am mai confruntat până acum. De aici, și inconsecvența autorităților, care au fost luate pe nepregătite. De ieri, a fost dat ordinul 1.602/946/2020 de ministru care permite medicilor de familie să dea concedii medicale persoanelor depistate pozitive dar care nu au fost internate, precum si contacților persoanelor infectate.

23 Septembrie 2020, 09:56 (actualizat 23 Septembrie 2020, 10:46) Știrile TVR |
Concediu medical pentru izolare
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Medicii de familie nu au putut da până acum concedii medicale pacienților care au COVID. Acestea au fost date numai de către medicii infecționiști.

Eva Cristescu, medic primar de medicină de familie a explicat la TVR1, că în sfârșit a apărut ieri ordinul care îi permite medicului de familie să acopere cu concediu medical aceste perioade lăsate descoperite de legislația anterioară și de incapacitatea sistemului de a-i duce la spital pe toți cei pozitivi. Nicăieri în lume nu se întâmplă așa ceva, numai în România se insistă să-i cărăm pe toți la spital indiferent dacă au simptome sau nu. În sfârșit, conform cu ordinul acesta, putem să dăm aceste concedii de carantină, dar și concediile de izolare pentru contacții celor pozitivi cu care s-au izolat împreună.

Medicul primar de medicină de familie a mai arătat că orice laborator care depistează un test COVID pozitiv are obligația să informeze DSP,  iar Direcția trebuie să sune pacientul și să îi transmită când este programat pentru internarea obligatorie de 48 de ore și pentru evaluare, însă în realitate acest lucru nu se întâmplă.

Și dacă ai, și dacă nu ai simptome, până când cineva prioritizează transportul tău cu ambulanța la spital, cu certitudine, vei sta acasă. Au fost cazuri de pacienți care, deși DSP-ul a fost informat și deși ei au primit telefon de la DSP care le-a spus: ”Stați acasă că vine ambulanța să vă ia”, ambulanța a venit să-i ia in ziua cu numărul 13, când ei, în ziua 14, ieșeau din izolare. Niciun medic din spital nu dă concediu medical din ziua 13, spune medicul Eva Cristescu.

Pacientul care are testul pozitiv COVID stă acasă, nu merge la medicul de familie, ia legătura cu el prin orice alt mijloc. Medicul de familie conform aceluiași ordin 1513 are obligația de a-l monitoriza zilnic. Asta înseamnă că îl va contacta zilnic pentru a-l întreba de sănătate, a subliniat medicul de familie.

La sfârșitul perioadei de carantină, medicul de familie este cel care îl declară pe om vindecat, trebuie să-l declare în scris la DSP, iar criteriul este lipsa simptomelor pe perioada monitorizării, a mai adăugat Eva Cristescu.

 


Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 3°C
IASI 4°C 4°C
CLUJ 4°C 5°C
CONSTANTA 7°C 6°C
CRAIOVA 5°C 2°C
BRASOV 5°C 5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI