Eutanasierea copiilor bolnavi, pe cale de a fi aprobată în Olanda

Ministrul Sănătăţii, Hugo de Jonge, cere modificarea regulilor în privinţa eutanasierii copiilor care suferă de afecţiuni grave. Noile reglementări ar putea ajuta “un grup restrâns de copii bolnavi, în stadiul terminal, fără şanse de supravieţuire, care îndură suferinţe insuportabile”.

15 Octombrie 2020, 14:06 (actualizat 15 Octombrie 2020, 15:14) | Adriana Ciobanu |
Copil bolnav

Potrivit Dutch News, ministrul afirmă şi că există o “zonă gri” între medicii care prescriu tratament paliativ şi tinerii care aleg să îşi pună capăt zilelor. De aceea, de Jonge a intervenit în Parlament exprimându-şi dorinţa ca să li se acorde dreptul la eutanasiere copiilor cu vârste cuprinse între unu şi 12 ani. Noile măsuri legale ar fi aplicabile în cazul a 5-10 copii anual, care suferă de foarte mult timp, “inutil, fără nici o perspectivă de îmbunătăţire”.

Un purtător de cuvânt al Partidului ChristenUnie a declarat, pentru acelaşi site de ştiri, că “situaţia e complexă deoarece există un întreg spectru-suntem împotriva eutanasierii pentru copiii care sunt consideraţi competenţi din punct de vedere mental, dar nu avem nimic împotriva sedării paliative. Să pui capăt unei vieţi reprezintă o chestiune dificilă, cu multe nuanţe. Care sunt limtele?”

Confrom BBC, legile actuale ale Olandei nu ar avea nevoie de schimbări, în conformitate cu noua politică. Cu toate acestea, ministrul sănătăţii a declarat că medicii vor fi scutiţi de urmărirea penală pentru efectuarea unei eutanasieri aprobate pentru copiii bolnavi, doar dacă legile actuale ar fi modificate în aşa fel încât să includă şi noua grupă de vârstă. Pentru aceşti copii vizaţi de noua politică, doctorilor li se permite în prezent doar să acorde îngrijiri paliative (cum ar fi sedarea) sau să stopeze procesul de hrănire pe o periadă extinsă de timp, până când funcţiile vitale încetează, explică NL Times. Medicii îngrijoraţi au cerut modificarea legii, în timp ce politicienii din opoziţie consideră că este inadecvat ca guvernul să promoveze schimbarea cu mai puţin de jumătate de an până la viitoarele alegeri.

Nu se ştie încă dacă modificarea legii ar presupune ca părinţii copiilor aflaţi în fază terminală să ia decizia sau chiar copiii să fie cei care să îşi dea consimţământul pentru procedura letală. Potrivit unor chestionare adresate medicilor care tratează astfel de pacienţi, cei mai mulţi au opinat că este acceptabil să pună capăt vieţii unor copii cu suferinţe acute, sub 12 ani, la cererea părinţilor lor şi că noua lege ar trebui să permită acest lucru.

În 2002, Olanda a devenit prima ţară din lume care a legalizat eutanasierea, realizabilă doar de medici care administrează doze letale de medicamente, în condiţii stricte. Aceste proceduri sunt deja legale pentru copiii cu vârsta de până la un an şi pentru cei care au trecut de 12 ani. Conform legislaţiei olandeze, oamenii sunt eligibili pentru eutanasiere dacă fac o cerere voluntară şi dacă suferinţa lor este considerată, fără îndoială, insuportabilă. Anul trecut eu existat peste 6000 de cazuri de eutanasiere în Olanda, puţin peste 4% din totalul deceselor din ţară, relatează The Guradian. Dintre acestea, 91% au fost pentru afecţiuni medicale terminale, în timp ce restul au implicat boli psihiatrice severe.

Autor: Adriana Ciobanu

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 36°C 27°C
IASI 35°C 28°C
CLUJ 26°C 26°C
CONSTANTA 29°C 26°C
CRAIOVA 31°C 30°C
BRASOV 26°C 25°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI