CAMPANIE ȘTIRILE TVR

#eusuntromania Pe urmele istoriei. Gabriel Badea Păun redescoperă tronul regal

Stră-strănepotul profesorului care l-a învăţat limba română, istorie si geografie pe Ferdinand Întregitorul a descoperit tronul regal, despre care s-a crezut timp de 70 de ani că a fost distrus de comuniști. Astăzi, Gabriel Badea Păun îi învață pe francezi să iubească România și istoria ei. A fost decorat de șeful statului cu Ordinul Meritul Cultural, dar și de Regele Mihai pentru eforturile de a promova România.

29 Iunie 2018, 20:49 Știrile TVR |
#eusuntromania Pe urmele istoriei
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Redescoperirea tronului regal, la aproape 3 decenii de la prăbușirea comunismului, a fost o surpriză pentru toată lumea. Inclusiv pentru Gabriel Badea Păun, cel care l-a identificat în arhiva unui muzeu în care tronul nu avea ce să caute.

Gabriel Badea Păun: "Directoarea Muzeului Pomiculturii și Viticulturii de la Golești mi-a trimis mai multe fotografii cu blazoane (...) și eu am rămas uimit! I-am spus: 'Dar nu-mi trimiteți numai blazoanele de pe mobile, trimiteți-mi și fotografii cu mobilele. Și mi le-au trimis. Și atunci am realizat că, de fapt, ei aveau tronul regal al Regelui Carol I, realizat în 1885, și pe care toți Regii României s-au așezat până în 1947".

Filip-Lucian Iorga, istoric: "Mai puțin știut e faptul că Gabriel Badea Păun este urmașul direct, stră-strănepotul lui Vasile Păun, profesor de limba română al Regelui Întregitor Ferdinand al României. (...) Sunt personalități care reușesc să recupereze câte ceva din tradițiile de familie, din tradițiile mediului în care au crescut și să continue o frumoasă poveste care vorbește despre modernizarea României, care vorbește despre legătura elitelor intelectuale".

Stră-strănepotul profesorului Regelui Ferdinand are un doctorat la Sorbona, absolvit Magna Cum Laude. Locuiește la Paris, unde promovează istoria şi arta României. A dedicat numeroase cărţi Regilor României și celor care au făurit România Mare.

Gabriel Badea Păun s-a născut la Sinaia. Familia i-a povestit cine a fost stră-străbunicul său abia după 1989. Acum scrie despre rolul pe care monarhia l-a avut în a lega România de valorile europene.

Reporter:  Camelia Csiki

Imagine: Marius Gheorghiu

Producători: Codruța Marinescu, Mihael Preda

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ROMÂNIA 100
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 1°C 4°C
IASI 2°C 4°C
CLUJ 2°C 2°C
CONSTANTA 3°C 4°C
CRAIOVA 2°C 8°C
BRASOV -1°C 1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI