#eusuntromania | Moștenirea lui Vodă Brâncoveanu - Ansamblul de la Potlogi, readus la frumuseţea de odinioară de oamenii locului

Când Vodă Constantin Brâncoveanu a ridicat reședința domnească de la Potlogi, a întemeiat stilul brâncovenesc în arhitectură și le-a lăsat românilor o moștenire de o valoare inestimabilă. Peste așezământul regal istoria a trecut cu furie: a fost prădat, devastat și adus la stadiul de ruine. Biserica a respirat sub schele decenii lungi. A reușit însă să-și recapete strălucirea pentru că, în primul rând, oamenii locului au înțeles că patrimoniul moștenit trebuie dăruit următoarelor generații.

03 Noiembrie 2017, 20:47 |
EU SUNT ROMÂNIA. Moștenirea lui Vodă Brâncoveanu
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Cerul este brăzdat de zborurile avioanelor cu reacție. Telefoanele mobile fac posibilă nu numai comunicarea la distanțe lungi. dar și imortalizarea unor clipe de neuitat. Astăzi, când vrei să îți exprimi admirația față de ceva sau de cineva, însoțești cuvintele de mulțumire cu un... smiley. Însă anumite lucruri nu se schimbă.

Ansamblul brâncovenesc de la Potlogi a fost martorul ultimilor 400 de ani de istorie a românilor.

Biserica din comuna dâmbovițeană Potlogi este mereu plină. Toată suflarea satului, dar și sute de vizitatori veniți de pretutindeni asistă la slujbă. Turiștii care vor să viziteze Palatul domnesc sunt însoțiți de muzeografi pe un traseu vechi de sute de ani. Acum e ușor de admirat arhitectura primului așezământ brâncovenesc din lume. Dar n-a fost mereu simplu.

Marian Şerban - preot paroh:  "Niciodată nu mi-am imaginat că voi ajunge să slujesc într-o biserică de o așa frumusețe și importantă cum e Biserica brâncovenească de la Potlogi, și cu atât mai puțin că voi ajunge să gestionez o amplă și complexă lucrare de restaurare a unui monument de importanță națională, așa cum este biserica noastră. Însă eu zic că nimic nu este întâmplător și că toate-s rânduite de la bunul Dumnezeu și probabil că aici a fost locul meu și rânduiala pe care trebuia să o împlinesc de a o arăta și celorlalți acum, în zilele noastre".

Timp de 30 de ani, biserica a stat îmbrăcată în schele. Oamenii veneau la slujbe traversând un pod de lemn suspendat la o înălțime de 2 metri. Când părintele Marian Șerban a primit această parohie, prioritatea numărul 1 a fost să readucă arhitectura unică a edificiului la frumusețea de odinioară.

Toată comunitatea locală a fost alături de el în anii restaurării.

"În anul 2007 am început lucrarea de consolidare a bisericii și atunci a fost anul în care am muncit cot la cot cu oamenii, lucrare care s-a terminat destul de repede, la sfârșitul anului a fost gata, foarte amplă, dar totodată ne-am dat seama că doar din fondurile comunității nu putem restaura o asemenea biserică. Și aici vreau să punctez că oamenii au fost foarte apropiați de biserică, au fost alături de noi ori de câte ori am avut nevoie. Însă puterile materiale nu erau pe măsură, astfel încât undeva în anul 2009, în încercarea disperată de a găsi o soluție pentru a restaura biserica, am aflat de fondurile europene", povestește părintele Marian Șerban.

Cu toate problemele vieții de zi cu zi, oamenii din Potlogi privesc cu încredere viitorul comunității lor.

Marian Șerban - preot paroh: "Oamenii înțeleg că, dacă nu păstrăm identitatea noastră și dacă nu ținem la istoria noastră, la tradiția noastră, la cultura noastră, atunci ușor-ușor ne vom pierde. De aceea spun că, cel puțin în comunitatea noastră, lucrurile sunt pe un făgaș bun. Sigur că multe lucruri sunt de făcut, niciodată nu e suficient și poate ceea ce încercăm noi să facem, acum, în prezent, este doar o mică parte din cât ar trebui, dar cu siguranță direcția este una bună".

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ROMÂNIA 100
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 15°C 6°C
IASI 9°C 4°C
CLUJ 3°C 2°C
CONSTANTA 16°C 7°C
CRAIOVA 9°C 4°C
BRASOV 10°C 3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI