#EuSuntRomânia. La vârsta de 100 de ani, un veteran a povestit pentru TVR cum a murit Ecaterina Teodoriu. Mărturii unice înregistrate după Revoluţie

Soldatul Matei era sub comanda Eroinei de la Jiu şi a văzut cum, chiar în faţa lui, a fost ucisă de gloanţe, alături de fratele ei. Este o mărturie-video extraordinară a unui erou veritabil, uitat pe nedrept.

22 Decembrie 2018, 11:36 Știrile TVR |
#Eusuntromania. Mărturii pentru istorie
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Dumitru Luca Matei a fost mitralior sub comanda Ecaterinei Teodoroiu, în primul război mondial. Aceste mărturii unice au fost înregistrate după Revoluţie de către colonelul Valeriu Pricină, pentru emisiunea Pro Patria. Soldatul de atunci asista la dezvelirea unui monument dedicat prietenilor şi colegilor săi care nu s-au mai întors de pe front. El îşi aminteşte că au luptat cu toţii având-o mereu înaintea lor pe Ecaterina Teodoroiu.

Soldatul Matei spune că  ofiţerii încercau să o protejeze pe Ecaterina Teodoroiu care fusese deja rănită de mai multe ori.

În seara zilei de 22 august, 1917, în zona localității Muncelu, în cursul unui atac german, Ecaterina Teodoroiu era, ca de obicei în fruntea plutonului pe care îl comanda, moment în care a fost împușcată, chiar sub ochii soldaţilor ei.

Dumitru Luca Matei a participat şi la ceea ce s-a numit "bătălia fantomelor albe". La Mărăşeşti, într-un moment de acalamie, soldaţii români au fost surprinşi de un atac inamic în momentul în care se spălau într-un râu, aşa că au luptat doar în cămăşi şi izmene.

Urmaşii soldatului Matei au îmbrăţişat cu toţii cariera militară. Nepotul lui mărturiseşte că a fost fascinat de poveştile bunicului despre Ecaterina Teodoroiu.

Abia după Revoluţie, soldatul Dumitru Luca Matei a fost înaintat la gradul de sergent, la vârsta de 100 de ani.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN #EUSUNTROMÂNIA
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 6°C
IASI 2°C 1°C
CLUJ 7°C 7°C
CONSTANTA 8°C 8°C
CRAIOVA 4°C 5°C
BRASOV 5°C 6°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI