#EuSuntRomania. Ferdinand I Întregitorul. A condus regatul României între 1914 şi 1927

Momentul Marii Uniri de la 1 Decembrie va rămâne pentru totdeauna legat de cel care a condus statul român în perioada primului conflict mondial şi a refuzat să intre în război alături de rudele sale. Pentru acest gest, Ferdinand I Întregitorul a fost exclus din casa regală de Hohenzollern.

28 Noiembrie 2018, 11:03 (actualizat 28 Noiembrie 2018, 11:06) Știrile TVR |
Ferdinand Intregitorul
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Ferdinand-Victor-Albert-Meinard, fiul principelui Leopold de Hohenzollern şi al principesei Antonia, infanta Portugaliei, încoronat ca rege al României sub numele de Ferdinand I și supranumit „Întregitorul", a fost singurul monarh intitulat pe drept „regele tuturor românilor". Sub sceptrul său s-a realizat cel mai important act din istoria poporului român, Marea Unire din 1918.

Deși timid, oarecum stângaci și adesea complexat de înfățișarea sa, Ferdinand I a fost un monarh sincer dedicat românilor, un om de o vastă cultură, poliglot şi botanist pasionat, iar în timpul scurtei sale domnii, întinsă pe parcursul a 13 ani, România a atins un nivel de dezvoltare unic până atunci.

Contextul vremurilor a decis ca Ferdinand să înfrunte un război mondial, să facă alegeri dureroase, să treacă prin boli grele şi chiar prin atentate. Cu toate astea, a reuşit să-şi întregească ţara, a lăsat în urmă conştiinţa datoriei împlinite și numele său legat de cel mai mare moment din istoria noastră.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN #EUSUNTROMÂNIA
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 6°C
IASI 3°C 4°C
CLUJ 4°C 4°C
CONSTANTA 10°C 7°C
CRAIOVA 5°C 5°C
BRASOV 6°C 4°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI