Eurostat: Românii cheltuie pe mâncare și băuturi non-alcoolice un sfert din venituri, cel mai mult din Europa. Sociologii spun că acest lucru este specific țărilor sărace

1 035 de miliarde de euro: atât au cheltuit europenii pe mâncare în 2021. Adică puțin peste 7% din PIB-ul total al UE. România e din nou pe primul loc. Cu 25% din ce câștigă, românii plătesc pentru mâncare și băuturi non alcoolice. Sociologii spun că asta înseamnă că românii cheltuiesc mai puțini bani pe alte nevoi ale casei, semn de sărăcie.

04 Februarie 2023, 19:06 Știrile TVR |

Un sfert din veniturile unei familii din România se duce pe alimente și băuturi non alcoolice. 23,5 % este cheltuit de familiile de la noi din țară numai pe produse alimentare, arată ultimele date Eurostat.

Dintre toți europenii, românii cheltuie cel mai mult pe alimente, potrivit datelor din 2021.

Datele publicate de Eurostat ne arată că media europeană este de sub 15%: atât din salariu se duce pe alimente. România este pe primul loc de mai bine de 20 de ani, dar de la an la an procentul scade. O diminuare treptată, spun sociologii, ar fi un semn că o familie are mai multe resurse.

Bogdan Voicu, sociolog: "Nu cumpărăm atât de multă mâncare. Ideea este că noi consumăm mai puțini bani pentru nevoile gospodăriei. Suma totală, ponderea produselor alimentare este mare în toate țările care sunt mai sărace. Cu cât ești mai sărac cu atât trebuie în primul rând să îți asiguri nevoile de bază și atunci vei consuma mai mult pe alimente și băutură."

După România, următoarele țări în care se cheltuiește mult pe mâncare sunt Lituania, Bulgaria, Estonia, Polonia și Slovacia, iar țara în care procentul alocat alimentelor este cel mai mic e Irlanda.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 19°C 16°C
IASI 12°C 13°C
CLUJ 12°C 8°C
CONSTANTA 15°C 13°C
CRAIOVA 17°C 14°C
BRASOV 13°C 12°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI