EUROSTAT | Emisiile de dioxid de carbon provenite de la arderea combustibililor fosili au scăzut în UE cu 10%, în 2020

EUROSTAT
EUROSTAT
7 mai 2021, 13:58

Eurostat atrage atenţia că în 2020 statele membre UE au introdus măsuri pentru a opri răspândirea pandemiei de coronavirus (COVID-19). Combustibilii fosili sunt în principal petrolul şi produsele petroliere, cărbune, turbă şi gazele naturale.

Emisiile de dioxid de carbon provenite de la arderea combustibililor fosili sunt generate în ţările în care combustibilii sunt arşi pentru scopuri cum ar fi generarea electricităţii, transport, producţia de oţel, etc. În consecinţă, importurile şi exporturile de produse energetice au un impact: de exemplu, dacă cărbunele este importat pentru generarea electricităţii, aceasta duce la o creştere a emisiilor în ţara importatoare, în timp ce dacă electricitatea este importată, nu are efect asupra emisiilor în ţara importatoare, deoarece aceste emisii sunt raportate în statul exportator, unde este produsă electricitatea.

Conform estimărilor Eurostat, emisiile au scăzut în 2020 în toate statele membre UE, cel mai semnificativ declin fiind în Grecia (minus 18,7%), Estonia (minus 18,1%), Luxemburg (minus 17,9%), Spania (minus 16,2%) şi Danemarca (minus 14,8%). Cel mai redus declin a fost în Malta (minus 1%), Ungaria (minus 1,7%), Irlanda şi Lituania (ambele cu minus 2,6%) şi România (minus 4,2%).

În 2020, în toate statele membre UE s-a înregistrat o scădere a consumului combustibililor fosili, mai ales la cărbune. Şi consumul de petrol şi produse petroliere a scăzut în aproape toate ţările membre ale blocului comunitar. Consumul de gaze naturale a scăzut doar în 15 state membre, a crescut sau a rămas la acelaşi nivel în alte 12. În contrast, ponderea energiei din surse regenerabile în generarea electricităţii a crescut considerabil.

 

 

 

sursa agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite