România este țara europeană cu cele mai aglomerate locuințe! Aproape jumătate din populație trăiește în apartamente și case prea mici pentru a-și asigura confortul necesar. Tinerii părăsesc casa părintească cu doi ani mai târziu decât alți europeni. Fie nu căştigă suficienţi bani, fie nu vor să stea cu chirie.
Daria este studentă la Facultatea de Litere din București. Are 22 de ani şi spre deosebire de mulți dintre colegi, nu și-a propus să se mute din casa părintească.
Tinerii români părăsesc casa părintească la o vârstă medie de 28 de ani, cu doi ani mai mult decât media europeană, potrivit Eurostat.
"E frica de independenţă şi din partea părinţilor şi din partea tinerilor. A fi independent înseamnă să asumi responsabilităţi. Părinţii, din prea multă dragoste, îşi doresc copiii lor să fie în siguranţă şi de foarte multe ori insistă în a rămâne acasă" – sociolog Gelu Duminică.
Acasă înseamnă şi locuiţe mici în care se regăsesc mai multe generaţii. Iar în statisticile europene, aproape jumatate din populația României trăiește în case și apartamente supraaglomerate. Suprafața medie este de doar 41 de metri pătraţi. Europeneii au media de 91 de metri pătraţi.
Şi acum, dezvoltatorii imobiliari preferă să construiască garsoniere și apartamente mici pentru că se vând mai repede.
Spațiul prea mic de locuit este doar unul dintre motivele care afectează calitatea vieții. Paradoxal, România este țara europeană cu cei mai mulți proprietari: 9 din 10 cetățeni dețin o locuință.