Rețea de traficanți, destructurată: peste 10.000 de migranți, aduși ilegal în Europa. Sechestru pe bunuri de circa 900.000 de euro

Mascați. Arhivă
Mascați. Arhivă
3 iunie 2022, 13:43

La data de 1 iunie 2022, în urma unei investigații derulate de autoritățile de aplicare a legii din România, Austria, Germania, Ungaria, Serbia și Țările de Jos, coordonată de EUROPOL, au fost efectuate 12 percheziții domiciliare, au fost arestate două persoane și confiscați peste 80.000 de euro, în Germania și Franța.

În total, în cadrul operațiunii, au fost arestate 8 persoane, au fost efectuate 151 de percheziții și a fost instituit sechestru pentru bunuri cu o valoare totală de aproximativ 900.000 de euro.

Ancheta europeană a relevat că persoanele bănuite ar fi facilitat introducerea ilegală către țările Uniunii Europene a cel puțin 10.000 de migranți, care sunt în principal de origine afgană, pakistaneză și siriană. Europol a facilitat schimbul de informații și a realizat produse analitice, care au sprijinit autoritățile naționale. Operațiunea comună a fost desfașurată cu sprijinul EUROPOL.

Acțiunea la nivel internațional a fost organizată după ce, la data de 29 iulie 2021, polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate – Serviciul de Combatere a Traficului de Persoane, Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti- Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate Ilfov, Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Timişoara, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – S.C., alături de polițiștii de frontieră ai Direcţiei de Prevenire şi Combatere a Migraţiei Ilegale şi a Infracţionalităţii Transfrontaliere şi ai Gărzii de Coastă – I.G.P.F., au efectuat 22 de percheziţii domiciliare, pentru destructurarea unui grup infracțional organizat, specializat în trafic de migranți.

Din cercetări a reieșit că, începând cu luna octombrie 2020, pe teritoriul României, s-ar fi constituit o grupare infracțională transfrontalieră, formată din cetățeni sirieni, irakieni, egipteni și români, care ar fi efectuat activităţi de găzduire, transfer, călăuzire și transport de migranţi, în scopul trecerii frauduloase a acestora peste frontiera de stat a României.

Astfel, pe teritoriul României, s-ar fi constituit mai multe celule infracționale, care ar fi acționat în mod unitar, prin facilitarea trecerii frauduloase a frontierei României, atât cu Bulgaria, cât și cu Republica Serbia, a grupurilor ilegale de migranți, prin găzduirea temporară a migranților în diferite locații situate în zona adiacentă municipiului București și în zona de vest a României, în scopul trecerii frauduloase a frontierei României cu Ungaria, destinația finală fiind Germania.

Activitățile operative și de documentare au fost efectuate cu suportul Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române.

Totodată, pe perioada documentării, operaţiunea a beneficiat de sprijinul de specialitate al Inspectoratului General pentru Imigrări.

Acţiunea s-a derulat cu ajutorul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Timișoara, I.T.P.F. Timişoara și al unor echipaje de jandarmi din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române – Brigada Specială de Intervenție a Jandarmeriei „Vlad Ţepeş”.

În cadrul acestui dosar, la finalizarea cercetărilor, 35 de persoane au fost trimise în judecată, 23 dintre acestea aflându-se în stare de arestare preventivă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite