Europenii revin la încălzirea cu lemne. Prețul acestora a crescut vertiginos pentru că cererea este mai mare decât oferta

18 august 2022, 07:25

În mai multe localități rurale din Germania, oamenii se organizează deja pentru iarna viitoare. Cu pădurea aproape de casă, procurarea lemnului nu e o problemă. Dar sunt tăiați numai copacii bătrâni, deja uscați. În plus, proprietarii de păduri vând cheresteaua, dar absolut toate așchiile și bucățelele care rămân după tăiere sunt adunate cu grijă.

Sebastian Henke, primar din Germania: Avem o alternativă, o soluţie. Materia primă pentru încălzire e chiar aici, pe plan local, se regenerează, aşa că am decis să o folosim.

În Suedia, cererea de lemne de foc crește galopant, iar firmele care vând lemn avertizează că, în curând, epuizează stocurile și în următoarele luni, ar putea fi criză.

Anders Larsson, vânzător lemne de foc, Suedia: E o cerere uriaşă. Oamenii fac stocuri. Primesc 90-100 de telefoane pe zi. Oamenii se roagă de mine.Vând de 50 de mii de coroane pe zi, adică 5000 de euro.

Și în Elveția, se prefigurează o criză de lemne. Niciodată nu s-a vândut în Elveţia, în timpul verii, o cantitate atât de mare de material lemnos. Unii vânzători au livrat peste 20 de tone într-o singură lună – record absolut. Mai mult de jumătate dintre comenzi sunt făcute de clienţi noi, care înainte se încălzeau cu gaz. Creşterea cererii a provocat şi creşteri de preţuri cu 10%.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite