Europenii revin la încălzirea cu lemne. Prețul acestora a crescut vertiginos pentru că cererea este mai mare decât oferta

Speriați de prețurile la gaze și curent și de o posibilă criză de resurse, tot mai mulți europeni se întorc la centralele pe lemne. Se întâmplă în Germania, Suedia și în Elveția. Pe fondul cererii tot mai mari, prețul lemnelor a crescut semnificativ.

18 August 2022, 07:25 (actualizat 18 August 2022, 07:40) Știrile TVR |

În mai multe localități rurale din Germania, oamenii se organizează deja pentru iarna viitoare. Cu pădurea aproape de casă, procurarea lemnului nu e o problemă. Dar sunt tăiați numai copacii bătrâni, deja uscați. În plus, proprietarii de păduri vând cheresteaua, dar absolut toate așchiile și bucățelele care rămân după tăiere sunt adunate cu grijă.

Sebastian Henke, primar din Germania: Avem o alternativă, o soluţie. Materia primă pentru încălzire e chiar aici, pe plan local, se regenerează, aşa că am decis să o folosim.

În Suedia, cererea de lemne de foc crește galopant, iar firmele care vând lemn avertizează că, în curând, epuizează stocurile și în următoarele luni, ar putea fi criză.

Anders Larsson, vânzător lemne de foc, Suedia: E o cerere uriaşă. Oamenii fac stocuri. Primesc 90-100 de telefoane pe zi. Oamenii se roagă de mine.Vând de 50 de mii de coroane pe zi, adică 5000 de euro.

Și în Elveția, se prefigurează o criză de lemne. Niciodată nu s-a vândut în Elveţia, în timpul verii, o cantitate atât de mare de material lemnos. Unii vânzători au livrat peste 20 de tone într-o singură lună - record absolut. Mai mult de jumătate dintre comenzi sunt făcute de clienţi noi, care înainte se încălzeau cu gaz. Creşterea cererii a provocat şi creşteri de preţuri cu 10%.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 20°C 21°C
IASI 18°C 19°C
CLUJ 12°C 17°C
CONSTANTA 19°C 19°C
CRAIOVA 19°C 19°C
BRASOV 12°C 15°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI