Europenii iau noi măsuri anti-covid, în contextul creșterii infectărilor. Laureatul Nobel Jules Hoffman contestă ideea că am fi în al doilea val

15 septembrie 2020, 21:13

După ce au ajuns la peste 500 de cazuri pe zi, portughezii au noi reguli anti-covid valabile la nivel național. Se interzic grupuri mai mari de 10 persoane, iar în restaurante și cafenele au voie maxim 4 oameni la masă. Magazinele nu se pot deschide mai devreme de ora 10 dimineața, iar servirea de băuturi alcoolice este interzisă după 8 seara. Și evenimentele spottive vor fi fără spectatori, cel puțin până în octombrie.

Și austriecii sunt obligați de săptămâna aceasta să poarte mască în toate spațiile aflate la interior. Asta, după ce de câteva zile raportează aproape o mie de cazuri la 24 de ore, cifre nemaivăzute din martie, și care, în opinia cancelarului, sunt un semn cât se poate de clar.

Ideea acestui al doilea val, vehiculată de tot mai mulți oficiali, este însă pusă la îndoială de un celebru imunolog francez, laureat al premiului Nobel, Jules Hoffman: „La nivel global, mai puţin de 3-4% din oameni au fost testaţi pozitiv, aşa că nu cred că putem vorbi de un al doilea val. Este totuşi o situaţie complicată, dar care mai degrabă reflectă faptul că se testează mai mult.”

Al doilea val sau nu, recordurile se țin lanț. Olanda a raportat aproape 1400 de cazuri noi la un ultimul bilanț zilnic și care este cel mai mare de până acum, în capitala Irlandei infectările au crescut de 20 de ori în ultima lună, iar în Danemarca rata de reproducere a virusului a ajuns la 1,5 așa că la Copenhaga barurile și restaurantele trebuie de acum să se închidă cel târziu la 10 seara.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite